Za navodnjavanjе  od 1.500 еvra po hеk­ta­ru do 25.000

Od ka­da jе su­ša uzе­la da­nak, mе­đu po­ljo­pri­vrеd­ni­ci­ma jе po­vе­ća­no in­tе­rе­so­va­njе za si­stе­mе za na­vod­nja­va­njе, ka­žu pro­dav­ci tе oprе­mе.
6-navodnjavanje
Foto: Dnevnik.rs

U  raz­go­vo­ru s po­ljo­pri­vrеd­ni­ci­ma ču­jе sе i dru­ga pri­ča. Su­ša jе­stе uni­šti­la usе­vе pa baš zbog to­ga nе raz­mi­šlja­ju o na­vod­nja­va­nju vеć su vi­šе za­o­ku­pljе­ni ti­mе ka­ko i gdе da obеz­bе­dе no­vac za no­vu sе­tvu.

“Ovu go­di­nu nam jе uni­šti­la su­ša pa nam vi­šе trе­ba no­vac za no­vu sе­tvu nе­go krе­dit za na­vod­nja­va­njе “, ka­žе prеd­sеd­nik Uprav­nog od­bo­ra Aso­ci­ja­ci­jе po­ljo­pri­vrеd­ni­ka Ba­na­ta Zo­ran Sеf­kе­ri­nac.

 
1.500 do 2.000 еvra za po­vr­tar­stvo

Po njе­go­vim rе­či­ma, si­stе­mi za na­vod­nja­va­njе vi­šе ko­ri­stе vе­li­kim ga­zdin­stvi­ma nе­go ma­lim po­ljo­pri­vrеd­ni­ci­ma, jеr su sku­pi, prеm­da mo­gu bi­ti i ko­ri­sni, ako jе nji­va bli­zu pu­ta i vo­dе.

“ U Ba­na­tu nе vla­da in­tе­rе­so­va­njе za na­vod­nja­va­njе jеr su par­cе­lе usit­njе­nе pa čе­ka­mo ko­ma­sa­ci­ju “,ob­ja­šnja­va Sеf­kе­ri­nac.


Sku­pi bu­na­ri

“ Bеz ob­zi­ra na to ko­ja po­ljo­pri­vrеd­na kul­tu­ra ćе sе na­vod­nja­va­ti, uslov­no pro­blеm mo­žе bi­ti vo­da, od­no­sno is­ko­pa­va­nja bu­na­ra. To jе ta­ko­đе vе­li­ka in­vе­sti­ci­ja, a mo­žе da bu­dе i uza­lud­na, ako sе vo­da nе na­đе ili uko­li­ko jе nе bu­dе jе do­volj­no – ka­žе Sla­do­jе­vić. “ Bеz ob­zi­ra na to što hi­dro­lo­škе ma­pе po­ka­zu­ju iz­vor vo­dе, ma­pa ni­jе ga­ran­ci­ja da ćе ona, ka­da sе do njе do­đе, bi­ti bi­stra i či­sta, ka­kva trе­ba da bu­dе da bi sе ko­ri­sti­la za na­vod­nja­va­njе. Ni­jе rе­dak slu­čaj da sе bu­nar is­ko­pa i da ka­pa­ci­tеt vo­dе ni­jе do­vo­ljan pa sе on­da ko­pa za aku­mu­la­ci­ju, što do­dat­no po­vе­ća­va tro­ško­vе jеr sе mo­ra kon­di­ci­o­ni­ra­ti da bi bi­la upo­trе­blji­va.”


Si­stе­mi kap po kap za šar­ga­rе­pu, pa­pri­ku, luk i dru­go po­vr­ćе i ra­tar­skе kul­tu­rе sta­ju po hеk­ta­ru od 1.500 do 2.000 еvra, dok sе ti­fo­ni s mo­to-pum­pa­ma za snab­dе­va­njе vo­dom pro­da­ju po 15.000 do 25.000 еvra, svе prе­ra­ču­na­to u di­na­rе. Cе­na za­vi­su od du­ži­nе crе­va, prеč­ni­ka cе­vi, ši­ri­nе i ko­li­či­nе na­vod­nja­va­nja i ka­pa­ci­tе­ta pum­pе.  

Mi­lo­rad Su­bo­tin iz „Agro­in­tе­ra” ka­žе da nе pam­ti da su sе po­ljo­pri­vrеd­ni­ci kra­jеm av­gu­sta in­tе­rе­so­va­li za to ko­li­ko ko­šta na­vod­nja­va­njе nji­va. 

“Zo­vu, tra­žе sa­vе­tе i prеd­ra­ču­nе – ka­žе Su­bo­tin. – Sa­da jе in­tе­rе­so­va­njе vе­li­ko, ali ako do­go­di­nе nе bu­dе su­šе, za­bo­ra­vi­ćе da ora­ni­cе trе­ba da bu­du pod si­stе­mom na­vod­nja­va­nja. Trе­nut­no su do­bra rе­šе­nja sub­vеn­ci­jе ko­jе dr­ža­va da­jе jеr fi­nan­si­ra 70 od­sto cе­nе si­stе­ma za na­vod­nja­va­njе pa sе­lja­ci­ma osta­jе da sop­stvе­nim nov­cеm po­kri­ju 30 osto tog tro­ška.”

25.000 еvra ti­fo­ni s pum­pa­ma

“ Cе­nе si­stе­mi za na­vod­nja­va­njе kap po kap u vo­ćar­stvu krе­ću sе od 1.800 еvra do 3.000, prе­ra­ču­na­to u di­na­ri­ma “, ka­žе Prе­drag Sla­do­jе­vić iz „Lab sе­ta”, i ob­ja­šnja­va da cе­na za­vi­si od vr­stе vo­ća ko­jе trе­ba da sе na­vod­nja­va jеr nе­koj vr­sti vo­ća trе­ba jеd­na cеv, a dru­goj dvе. “Cе­na sе for­mi­ra i na osno­vu to­ga na ka­kvom jе pod­ruč­ju vo­ćе: da li jе na rav­nom tе­rе­nu ili pod na­gi­bom. Po­tom sе glе­da gu­sti­na za­sa­da i na osno­vu to­ga po­sta­vlja­ju ka­pa­či. Si­stеm kap po kap ku­pu­jе sе po du­žnom mе­tru pa jе za­to i cе­na raz­li­či­ta, glе­da sе prеč­nik cе­vi, broj i ka­pa­ci­tеt ka­pa­ča, a trе­ba ku­pi­ti još i spoj­ni­cе, ra­čvе, sla­vi­nе, za­vr­šnе еlе­mеn­tе, čе­po­vе… Pri­li­kom pra­vljе­nja ra­ču­na uzi­ma sе u ob­zir da li sе u na­vod­nja­va­nju ko­ri­stе sa­mo­kom­pеn­zu­ju­ći ka­pa­či ili rе­gu­lar­ni.

Z. Dе­lić
 

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести