Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počeo Sarajevo film festival, Vendersu Srce Sarajeva

13.08.2021. 23:14 23:17
Piše:
Foto: Tanjug/Sarajevo Film Festival

SARAJEVO: Sarajevo film festival večeras je svečano otvoren u Narodnom pozorištu, gde je nemačkom reditelju Vimu Vendersu uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, a potom su premijerno prikazana bosanskohercegovačka ostvarenja "Deset u pola" oskarovca Danisa Tanovića, kao i omnibus "Priče s kraja svijeta".

Presrećni smo što možemo da odamo priznanje jednoj od centralnih ličnosti svetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Venders publici uvek donosi nezaboravne priče i emocije, izjavio je tim povodom direktor festivala Mirsad Purivatra.



Kako je večeras najavljeno, Venders će 16. augusta održati Masterklas u Narodnom pozorištu Sarajevo, a 14. augusta počinje retrospektiva njegovih odabranih filmova, u raznim bioskopima u gradu. Nakon prikazivanja tog dana "Alis u gradovima" reditelj će razgovarati sa publikom, a iste večeri publika će moći da vidi i dokumentarac "Buena vista soušal klab".



Venders će 16. avgusta pre projekcije predstaviti film "Pariz, Teksas", kao i 17. avgusta "Do kraj sveta". Sarajevo film festival će prikazati 15. avgusta i restaurisanu verziju Vendersovog filma "Hotel od milion dolara" u Narodnom pozorištu.



Prethodno su crvenim tepihom na ulazu u Narodno pozorište prošetale brojne zvanice među kojima su bili Venders, Tanović, glumci njegovog filma Branko Đurić Đuro i Goran Navojec, zatim Emir Hadžihafizbegović, Tarik Filipović i Jasmila Žbanić, a domaćin svečnosti otvaranja bio je mladi bosanskohercegovački glumac Dino Bajrović.



Život bez umetnosti i filma nije to što smo navikli da bude. Tako da zaista cenim da ste večeras ovde. Nadam se da ćemo se vratiti normalnom životu koji je dostojan čoveka. Nadam se da će ovo biti početak jedne lepe nove priče, rekao je Purivatra prisutnima na svečanosti.



"Pisma s krajeva svijeta” međunarodnog kolektiva reditelja Bistrik7, hronika je prvih dana zaključavanja usled Kovid-19 ispričana u 14 privatnih kućnih filmova, a prikazan je večeras u okviru programa Specijalne projekcije u Ljetnom kinu Vatrogasac, dok Tanovićevih "Deset u pola", prati dvojicu ćevapdžija u pandemijskom Sarajevu, i nalazi se u okviru netakmicarskog "Open er" programa.



U okviru "Open era" biće prikazani i “Otac” Floriana Zelera, "Hvataj se ceste" Panaha Panahija, “Jahači pravde” Andersa Tomasa Jensena, “Junak” Asghara Farhadija,“Novi poredak” Mihela Franca, kao i "Toma" reditelja Dragana Bjelogrlića, kojim će 20. avgusta biti zatvoreno 27. izdanje festivala.



Na Sarajevo film festivalu takmičiće se 48 igranih, dokumentarnih, kratkih i studentskih filmova za nagrade Srce Sarajeva. Crnogorsko-srpska koprodukcija "Elegija lovora" reditelja Dušana Kasalice biće premijerno prikazana 15. avgusta, kao jedan od deset naslova koji se takmiče za Srce Sarajeva za najbolji igrani film.



U takmičarskom programu - igrani film je premijerno i "Stvari vrijedne suza" mađarske rediteljke Kristine Grosan, a tu su i "Kelti" Milice Tomović iz Srbije, "Brdo na kojem riču lavice" kosovske rediteljke Luane Bajrami, "Bebia, jedina čežnja moje duše" Gruzijke Juje Dubračkus, francusko-grčki "Mjesec, 66 pitanja" Žakline Lencu, "Murina" hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović, "Tražeći Veneru" kosovske rediteljke Norike Sefa, "Velika sloboda" Austrijanca Sebastijana Majzea i "Žene plaču" Bugarke Mine Mileve.



Srce Sarajeva dodeljuje se i najboljem reditelju, glumcu i glumici. Za Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, odnosno Nagradu za ljudska prava i Specijalnu nagradu žirija takmičiće se 16 dokumentarnih, a u preostala dva takmičarska programa. u kategoriji za najbolji kratki film deset ostvarenja, a njih 12 za najbolji studentski film.



Netakmičarski program "U fokusu" Sarajevo film festivala donosi filmove "Kvo vadis Aida" bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić, "Košnicu" kosovske rediteljke Blerte Bašoli, "Zlosrećnu ševu ili otkačeni pornić" Rumuna Radua Judea, kao i "Oazu" reditelja Ivana Ikića iz Srbije.



"U fokusu" će biti prikazani i slovenačko-italijanski "Sanremo" reditelja Miroslava Ćire Mandića, "Tabija" Igora Drljače, film "Evolucija" mađarskog reditelja Kornela Mundruča, rumunsko-belgijsko-meksička koprodukcija "La sivil" Teodore Ane Mihai, turski "Oprost" Čema Ozaja, "Pripreme da zajedno provedemo nepoznat vremenski period" Lili Horvat iz Mađarske i "Šta vidimo kada gledamo u nebo?" Gruzijca Aleksandra Koberidzea.



Festival ima, između ostalih, i programe "Suočavanje sa prošlošću", "Kinoskop", "BH film", "Pretpremijere serija", a ima i novoustanovljenu Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti, a filmovi će biti prikazivani u sarajevskim prostorima kao što su Narodno pozorište, Sinepleks Sarajevo, i Letnji kino na nekoliko lokacija.

Autor:
Pošaljite komentar
Poznat žiri Takmičarskog programa Sarajevo film festivala

Poznat žiri Takmičarskog programa Sarajevo film festivala

15.07.2020. 14:34 14:37