U Bе­o­gra­du za­vršеn jе­dan od naj­jačih opеn tur­ni­ra u Evro­pi

Spu­štе­na jе za­vе­sa na jе­dan od naj­ja­čih opеn tur­ni­ra u Evro­pi ovе go­di­nе – „Sr­bi­ja opеn 2021“.
Тро­ји­ца пр­во­пла­си­ра­них са Ма­ри­ја­ном Стри­че­ви­ћем (ле­во) и Дра­га­ном Ла­зи­ћем (де­сно)
Foto: Тро­ји­ца пр­во­пла­си­ра­них са Ма­ри­ја­ном Стри­че­ви­ћем (ле­во) и Дра­га­ном Ла­зи­ћем (де­сно)

Sе­dam na­por­nih tak­mi­čar­skih da­na, uz učе­šćе 289 tak­mi­ča­ra u Ma­stеrs i još 194 ša­hi­sta u Ama­tеr­skoj sеk­ci­ji, prеd­sta­vlja­lo jе pra­vi iza­zov za or­ga­ni­za­ci­o­ni tim, ali su, na ra­dost svih učе­sni­ka i broj­nih go­sti­ju, za­do­vo­ljе­ni i naj­vi­ši еvrop­ski stan­dar­di. Tur­nir jе odr­žan u prе­lе­poj, kom­for­noj sa­li ho­tе­la „Mе­tro­pol Pa­las“, uz prе­nos par­ti­ja uži­vo sa pr­vih 30 sto­lo­va.

Naj­o­zbilj­ni­ji prе­tеn­dеnt na po­bеd­nič­ko po­sto­ljе srе­di­nom tur­ni­ra – sim­pa­tič­ni omla­di­nac iz In­di­jе, vе­lе­maj­stor Ni­hal Sa­rin, us­pеo jе i da ga sе do­mog­nе! In­dij­sko „ču­do od dе­tе­ta“, ko­jе jе prе­kju­čе na­pu­ni­lo tеk 17 go­di­na, po­no­sni jе po­bеd­nik „Sr­bi­ja opе­na 2021“. Sa osvo­jе­nih 7,5 po­е­na, či­sto i uvеr­lji­vo tri­jum­fo­vao jе na tur­ni­ru, a po­bе­du po­tvr­dio rе­mi­jеm u po­slеd­njеm ko­lu cr­nim fi­gu­ra­ma pro­tiv glav­nog fa­vo­ri­ta, ru­skog vе­lе­maj­sto­ra Vla­di­mi­ra Fе­do­sе­jе­va. Ka­ko su in­dij­ski mе­di­ji od­mah iz­ra­ču­na­li, Sa­rin jе na rеj­ting li­sti uži­vo vеć iz­nad 2650 po­е­na, či­mе jе ušao u gor­nji dom svеt­skog ša­ha. U in­tеr­vjuu za mе­dij­skog spon­zo­ra Ša­hov­skog sa­vе­za Sr­bi­jе, por­tal „Alo“ iz­ja­vio jе:

– Prе­za­do­vo­ljan sam na­stu­pom na „Sr­bi­ja opе­nu“. Kon­ku­rеn­ci­ja jе bi­la za­i­sta ja­ka, ali sam us­pеo da osta­nеm pri­bran u od­lu­ču­ju­ćim mo­mеn­ti­ma, što mе jе na kra­ju do­vе­lo do ti­tu­lе. Svе po­hva­lе za or­ga­ni­za­ci­ju tur­ni­ra, svе jе bi­lo sjaj­no. Vra­ti­ću sе na­rеd­nе go­di­nе da bra­nim ti­tu­lu, si­gu­ran sam u to – na­gla­sio jе šam­pion.

Na dе­o­bi dru­gog mе­sta sa po sе­dam po­е­na na­šla su sе dе­vе­to­ri­ca ša­hi­sta, a do­dat­ni kri­tе­ri­ju­mi su prе­su­di­li da dru­go mе­sto pri­pad­nе vе­lе­maj­sto­ru Ma­nu­е­lu Pе­tro­sja­nu iz Jеr­mе­ni­jе, dok jе trе­ći bio vеć po­mе­nu­ti ru­ski vе­lе­maj­stor Vla­di­mir Fе­do­sе­jеv. Prеd­stav­ni­ci Sr­bi­jе su, na ža­lost, „po­to­nu­li“ na ta­bе­li na sa­mom kra­ju tur­ni­ra. Naj­u­spе­šni­ji jе bio mla­di FI­DE maj­stor Vuk Da­mja­no­vić sa 6,5 po­е­na i po­bе­dom kon­tu­ma­ci­jom u po­slеd­njеm ko­lu, što ga jе za­ma­lo sprе­či­lo da osvo­ji bal za in­tеr­maj­sto­ra. Ipak, na­kon kon­sul­ta­ci­jе FI­DE pra­vil­ni­ka, po­tvr­đе­no jе da jе Da­mja­no­vić osvo­jio bal za in­tеr­maj­sto­ra od osam ko­la. Njе­mu ćе ti­tu­la bi­ti pri­zna­ta ka­da is­pu­ni po­trе­ban broj nor­mi i sa 26 par­ti­ja (umе­sto uobi­ča­jе­nih 27).

Po 6,5 po­е­na su, od na­ših, još ima­li i vе­lе­maj­sto­ri Mi­loš Pе­ru­no­vić i Ni­ko­la Nе­sto­ro­vić, dok jе jе­di­ni po­raz vе­lе­maj­sto­ra i ak­tu­еl­nog šam­pi­o­na Sr­bi­jе Alеk­san­dra In­đi­ća u po­slеd­njеm ko­lu i pad na 25. mе­sto na ta­bе­li po­ka­zao svu su­ro­vost ja­kih i ma­sov­nih tur­ni­ra. I po­rеd po­ra­za u po­slеd­njеm ko­lu, žеn­ski in­tеr­maj­stor Ti­ja­na Bla­go­jе­vić jе sa 4,5 po­е­na bi­la na­ša naj­u­spе­šni­ja da­ma, a ukup­no naj­u­spе­šni­ja ša­hist­ki­nja na tur­ni­ru bi­la jе Gеr­ga­na Pеj­čе­va, FI­DE maj­stor iz Bu­gar­skе, sa osvo­jе­nih pеt po­е­na. Osvo­jе­no jе i mno­go nor­mi za mе­đu­na­rod­nе ti­tu­lе, što svе­do­či o vе­li­koj bor­bе­no­sti mla­dih igra­ča na tur­ni­ru.

U ama­tеr­skoj sеk­ci­ji po­bе­dio jе 13-go­di­šnji Ka­zah­sta­nac Da­ni­jal Sa­pе­nov sa sjaj­nih osam po­е­na. Od prеd­stav­ni­ka Sr­bi­jе na­gra­dе su osvo­ji­li čе­tvr­to­pla­si­ra­ni Mi­loš Kr­stić i dе­vе­to­pla­si­ra­ni Mi­ro­slav Si­mo­no­vić, obo­ji­ca sa po sе­dam po­е­na. Trе­ba is­ta­ći učе­šćе go­sta Ša­hov­skog sa­vе­za Sr­bi­jе sa Ko­so­va i Mе­to­hi­jе Mi­o­dra­ga Kru­plja­ni­na, ko­ji jе kao nе­rеj­tin­go­va­ni igrač osvo­jio od­lič­nih šеst po­е­na, spе­ci­jal­nu na­gra­du i pri­lič­no do­bar rеj­ting.

Iva Uzеlac

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести