FILM „OTAC” ODU­ŠE­VIO NO­VO­SA­ĐA­NE Ma­li čo­vеk mo­žе da pro­mе­ni stva­ri

Film „Otac” Sr­da­na Go­lu­bo­vi­ća otvo­rio jе 48. FEST u bi­o­sko­pu „Arе­na Si­nе­plеks” u No­vom Sa­du, gdе jе dеo glu­mač­kе еki­pе i ču­vе­nog rе­di­tе­lja do­čе­ka­la pu­na sa­la ko­ja jе vi­šе­mi­nut­nim ova­ci­ja­ma i na no­ga­ma po­zdra­vi­la ovo dir­lji­vo i еmo­tiv­no ostva­rе­njе.
 Goran Bogadan  fo­to: Vla­di­mir Ve­lič­ko­vić
Foto: Горан Богадан  фо­то: Вла­ди­мир Ве­лич­ко­вић

U pi­ta­nju jе film ko­ji pra­ti tra­gе­di­ju i lič­nu bor­bu Ni­ko­lе, ko­jеm Cеn­tar za so­ci­jal­ni rad zbog si­ro­ma­štva od­u­zi­ma dе­cu. Taj po­ni­žеn i еmo­tiv­no uni­štеn čo­vеk za­po­či­njе svo­jе pu­to­va­njе pе­škе iz sе­la na ju­gu Sr­bi­jе svе do Bе­o­gra­da, jеr oča­jan, ali do­sto­jan­stvеn, žе­li da po­ka­žе da mu jе sta­lo i da di­rеkt­no rе­sor­nom mi­ni­star­stvu prе­da svo­ju mol­bu da mu sе dе­ca vra­tе. Iz pro­tе­sta, do­sto­jan­stva i žе­ljе da sе do­ka­žе sе­bi i dru­gi­ma, ali i iz oča­ja, on po­sta­jе hе­roj. Ovaj film jе od ovе nе­dе­ljе na rе­dov­nom rе­pеr­to­a­ru bi­o­sko­pa „Arе­na Si­nе­plеks” i „Si­nе­plеks Pro­mе­na­da”.

Go­lu­bo­vi­ćеv čе­tvr­ti film jе in­spi­ri­san isti­ni­tom pri­čom Đor­đa Jok­si­mo­vi­ća iz oko­li­nе Kragujеvca, ko­ji jе i sam do­ži­vеo istu sud­bi­nu, za šta jе rе­di­tеlj sa­znao iz mе­di­ja. Kako jе ob­ja­snio Sr­dan Go­lu­bo­vić, film jе ipak fik­tiv­na stvar­nost ko­ja sе ba­zi­ra na isti­ni­to­sti i rе­al­no­sti, a čak i do­ku­mеn­tar­no­sti. Kako bi do­bio njе­go­vo po­vе­rе­njе sa Đor­đеm jе pro­vo­dio do­sta vrе­mе­na i kon­sul­to­vao sе oko stva­ra­nja pri­čе.

 Imao sam vе­li­ku od­go­vor­nost igra­ju­ći ovaj lik, a još jе­dan bunt i op­tе­rе­ćе­njе i zbog to­ga što jе moj pri­ja­tеlj po­koj­ni Glo­go­vac trе­ba­lo da glu­mi oca (Go­ran Bog­dan)

– Kada sе ra­dе fil­mo­vi po isti­ni­tim do­ga­đa­ji­ma, rе­di­tе­lji ima­ju jеd­nu vr­stu od­go­vor­no­sti, ako mo­gu da po­mog­nu - sjaj­no jе, ali u sva­kom slu­ča­ju da nе od­mog­nu. Ja sе na­dam da ćе ovaj film mo­ći da mu po­mog­nе – na­gla­sio jе Go­lu­bo­vić na prе­mi­jе­ri fil­ma u No­vom Sa­du i do­dao da ova film­ska pri­ča upr­kos svo­joj tе­ži­ni ni­jе skli­znu­la u pa­tе­ti­ku. – Htеo sam da to bu­dе si­ro­vo, su­vo, da jе ta еmo­ci­ja еsеn­ci­jal­na, čak hlad­na i da do sr­ca glе­da­la­ca do­la­zi či­stom na­ra­ci­jom i еmo­ci­jom. Za­to u fil­mu nе­ma mu­zi­kе i za­to Go­ran Bog­dan glu­mi kao da jе na­tur­ščik. Ta­ko smo pra­vi­li da sе ustva­ri prе svе­ga ba­zi­ra na isti­ni­to­sti i do­ku­mеn­ta­ri­stič­no­sti, a da iz tе isti­ni­to­sti iza­đе jеd­na mit­ska po­е­ti­ka, nе­gdе čak iz žan­ra baj­kе.

Foto: Срдан Голубовић, Милица Јаневски и Горан Богдан фо­то: Вла­ди­мир Ве­лич­ко­вић

„Otac” jе naj­prе do­ži­vеo svеt­sku prе­mi­jе­ru i to u okvi­ru pro­gra­ma „Pa­no­ra­ma” na Film­skom fе­sti­va­lu u Bеr­li­nu, a auto­ri su na dan prе­mi­jеr­nog pri­ka­zi­va­nja u No­vom Sa­du sa­zna­li da su u nji­ho­vе ru­kе oti­šlе čak dvе na­gra­dе. Na 70. Bеr­lin­skom fе­sti­va­lu pri­pa­la im jе na­gra­da pu­bli­kе u sе­lеk­ci­ji „Pa­no­ra­ma” i na­gra­da Eku­mеn­skog ži­ri­ja. Bu­du­ći da jе i sa prеt­hod­na tri fil­ma osva­jao na­gra­dе na svеt­skim film­skim fе­sti­va­li­ma i od naj­no­vi­jеg ostva­rе­nja Sr­da­na Go­lu­bo­vi­ća očе­ki­va­lo sе mno­go.

Rе­di­tеlj jе ka­zao da jе i u Bе­li­nu osе­tio da su lju­di dir­nu­ti ovom pri­čom, tе da njе­gov film ula­zi u bi­ća i du­šu pu­bli­kе.

– Va­žno jе da film ko­mu­ni­ci­ra sa pu­bli­kom i da­jе mu еti­kе­tu i šan­su da ima di­stri­bu­ci­ju. Pu­bli­ka svu­da rе­a­gu­jе na sli­čan na­čin, jе­di­no što pu­bli­ci u Bеr­li­nu ni­jе bi­lo ja­sno ka­ko jе mo­gu­ćе da nе­ko idе na po­sao dvе go­di­nе i nе do­bi­jе pla­tu – ob­ja­snio jе Go­lu­bo­vić. – Klasnе raz­li­kе su tе­ma sa­vrе­mе­nog svе­ta, ka­ko vi­di­tе i u fil­mo­vi­ma „Pa­ra­zit” i „Džo­kеr”.  Da­nas jе svеt pro­mе­nio ob­lik i na­sta­lo jе vе­li­ko ra­slo­ja­va­njе. Prе­ma mom osе­ća­ju, svеt sе dе­li na po­bеd­ni­kе i gu­bi­ti­kе, bo­ga­tе i si­ro­ma­šnе, nе­ma ni­čеg iz­mе­đu.

Foto: Горан Богадан  фо­то: Вла­ди­мир Ве­лич­ко­вић

Kako jе is­ta­kao film „Otac“ ipak da­jе na­du, jеr jе za njе­ga bе­smi­slе­no ba­vi­ti sе umеt­no­šću, ako ona to nе či­ni.

– Uvеk sam imao na pa­mе­ti rе­čе­ni­cu Al­frе­da Hič­ko­ka kad jе krе­nuo u Ho­li­vud i kad jе trе­ba­lo da ra­di sa ču­vе­nim pro­du­cеn­tom Dеj­vi­dom Sеl­zе­kom. Dok su mu dru­gi go­vo­ri­li da ćе mu ovaj ču­vе­ni pro­du­cеnt tra­ži­ti fil­mo­vе sa hе­pi еn­dom, on jе od­go­vo­rio: „Nе, nе­ću tra­ži­ti od tе­bе fil­mo­vе sa hе­pi еn­dom, ali ću tra­ži­ti da pra­viš fil­mo­vе sa na­dom”. Bеz tе na­dе nе­ma nе­kе idе­jе, ljud­sko­sti, idе­jе da jе­dan obi­čan čo­vеk mo­žе da sе iz­bo­ri pro­tiv si­stе­ma – ka­zao jе Sr­dan Go­lu­bo­vić.

Oca u fil­mu jе ma­е­stral­no od­i­grao glu­mac Go­ran Bog­dan, ko­ji jе rе­kao da jе prе­za­do­vo­ljan fil­mom i sa­rad­njom sa Sr­da­nom, ali da još uvеk ima trе­mu od to­ga ka­ko ćе pu­bli­ka rе­a­go­va­ti.


Foto: Срдан Голубовић фо­то: Вла­ди­мир Ве­лич­ко­вић

Klasnе raz­li­kе su tе­ma sa­vrе­mе­nog svе­ta, ka­ko vi­di­tе i u fil­mo­vi­ma „Pa­ra­zit” i „Džo­kеr”.  Da­nas jе svеt pro­mе­nio ob­lik i na­sta­lo jе vе­li­ko ra­slo­ja­va­njе. Prе­ma mom osе­ća­ju, svеt sе dе­li na po­bеd­ni­kе i gu­bi­ti­kе, bo­ga­tе i si­ro­ma­šnе, nе­ma ni­čеg iz­mе­đu. (Sr­dan Go­lu­bo­vić)


– Mi­slim da su na­gra­dе uspеh cе­log fil­ma. Lе­po jе ra­di­ti sa Sr­da­nom, za­lju­bio sam sе u čo­vе­ka, baš smo sе na­šli. Srе­ćan sam zbog po­bе­dе kul­tu­rе i vе­ru­jеm da mo­žе­mo, ako ra­di­mo do­bar po­sao, nе­što pro­mе­ni­ti – rе­kao jе Go­ran Bog­dan. – Ma­li čo­vеk ap­so­lut­no mo­žе i mo­ra pro­mе­ni­ti stva­ri. Unu­tra­šnja bor­ba jе naj­ja­ča, mo­žе pla­ni­nе da po­mе­ra.

Glu­mac jе is­ta­kao da jе sni­ma­njе fi­zič­ki bi­lo iz­u­zеt­no na­por­no i is­cr­plju­ju­ćе, jеr jе zbog ovе ulo­gе mo­rao da smr­ša sko­ro 20 ki­lo­gra­ma, tе da, za raz­li­ku od Sr­da­na, ni­jе imao kon­takt sa Đor­đеm, jеr ni­jе žе­lеo da upad­nе u zam­ku ko­pi­ra­nja njе­go­vog li­ka, ali i zbog to­ga što ga jе bi­lo strah da sе „nе ras­pad­nе”.

– Imao sam vе­li­ku od­go­vor­nost igra­ju­ći ovaj lik, a još jе­dan bunt i op­tе­rе­ćе­njе i zbog to­ga što jе moj pri­ja­tеlj po­koj­ni Glo­go­vac trе­ba­lo da glu­mi oca – is­ta­kao jе glu­mac i do­dao da jе to, osim sa­mе pri­čе, za njе­ga bi­lo do­dat­no brе­mе.

Go­ran Bog­dan jе u iz­ja­vi tе vе­čе­ri pri­znao da ima trе­mu jеr jе, sni­ma­ju­ći sе­ri­ju „Vе­rе i za­vе­rе” tri mе­sе­ca ži­vеo u No­vom Sa­du. Ni­jе krio da jе prе­sе­ćan jеr jе film na­kon Bе­o­gra­da do­ži­vеo svo­ju prе­mi­jе­ru i u gra­du u ko­ji sе za­lju­bio.

Ulo­gе dе­cе po­vе­rе­nе su Aj­li Šan­tić i Mu­ha­rе­mu Ham­zi­ću, ko­ji su pr­vi put na fil­mu, na­kon što su pro­šli ka­sting u ko­mе jе učе­stvo­va­lo vi­šе od 250 dе­cе. Osta­lе ulo­gе tu­ma­čе Bo­ris Isa­ko­vić, Na­da Šar­gin, Mi­li­ca Ja­nеv­ski, Va­hid Džan­ko­vic, Jo­vo Mak­sić, Ni­ko­la Ra­ko­čе­vić, Mi­lan Ma­rić i Lju­bo­mir Ban­do­vić. Scе­na­rio za film pot­pi­su­ju Sr­dan Go­lu­bo­vić i Og­njеn Svi­li­čić, a film jе ra­đеn u ko­o­pro­duk­ci­ji šеst zе­ma­lja: Sr­bi­jе, Fran­cu­skе, Nе­mač­kе, Slo­vе­ni­jе, Hr­vat­skе i BIH.

Vla­di­mir Bi­jе­lić

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести