Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SLADOLED TORTA ZA VRELE DANE I SPECIJALNE PRILIKE Osvežavajuća poslastica koja osvaja na prvi zalogaj

23.06.2025. 19:04 19:07
Piše:
Izvor:
Stvarukusa.mondo
да
Foto: freepik, ilustracija

Sladoled torta sa keksom koja osvaja svaki put, pa se za nju uvek traži parče više.

Sastojci:

           400 ml mleka

           Kora 1 limuna

           1 kašičica vanilin šećera

           1 štapić cimeta

           2 jajeta

           30 g šećera

           20 g kukuruznog skroba

           Sok od 1 limuna

           80 g kondenzovanog mleka

           100 ml šlaga

           Čokoladni keksići

           kašičica kakaoa

           50 g čokolade (za glazuru)

           Malo tople kreme (od pripremljene)

           mleveni orasi (za dekoraciju)

Priprema:

Sladoled torta je idealna za vrele letnje dane ili svaku posebnu priliku. Kombinujući kremastu teksturu sladoleda sa raznovrsnim dodacima poput voća, čokolade ili keksa, ova torta osvaja na prvi zalogaj i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Priprema je jednostavna, a rezultat prava poslastica za celu porodicu.

Savet:

Ako želite dodatni šmek, keks možete pre slaganja blago nakvasiti sokom od pomorandže, mlekom ili kafom.

U šerpu sipajte mleko, dodajte koru limuna, vanilin šećer i štapić cimeta. Stavite na šporet da se zagreva, ali da ne proključa. U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom i kukuruznim skrobom dok ne postanu penasta. Kad mleko počne da vri, izvadite koru i cimet, pa polako sipajte vruće mleko u umućena žumanca uz neprestano mešanje. Vratite sve na šporet i kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Uklonite sa vatre, dodajte sok od limuna i kondenzovano mleko, dobro promešajte i ostavite da se prohladi. Umutite belanca posebno u čvrst sneg, a u drugoj posudi umutite šlag. Obe smese lagano sjedinite s ohlađenom kremom.

Uzmite manji kalup, obložite ga providnom folijom i počnite sa slaganjem: prvo sipajte polovinu fila,u drugu polovinu umešajte kakao pa nju sipajte preko i na kraju stavite keks. Stavite tortu u zamrzivač na minimum 2 sata. Kada je potpuno stegnuta, izvrnite je iz kalupa tako da keks bude donji sloj. Otopite čokoladu, pomešajte je sa malo tople  kreme, pa prelijte preko torte i pospite mlevenim orasima.

Izvor:
Stvarukusa.mondo
Piše:
Pošaljite komentar