Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VOLITE SLATKO I NE MOŽETE MU ODOLETI Evo kad je najbolje vreme za slatkiše, a da se ne ugojite

24.07.2024. 12:07 12:24
Piše:
Foto: pixabay/ilustracija

Kad jedemo slatkiše, najveći deo šećera se apsorbuje u tankom crevu, a glukoza ulazi u krvotok. Tada nivo šećera u krvi raste, inicirajući pankreas da otpušta insulin.

Ovaj hormon je taj koji omogućava da ćelije apsorbuju glukozu iz krvi. Odatle postoje dve mogućnosti - da se glukoza odmah utroši kao energija ili da se uskladišti - kao masnoća.

Brzi porast šećera u krvi može da prati isto tako nagli pad, koji izaziva umor i glad. Preterana konzumacija slatkiša može izazvati gojenje, a na duže staze dovesti do dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja i metaboličkog sindroma. Posledice mogu biti i masna jetra, kao i insulinska rezistencija.

Zato je važno umereno konzumirati slatke namirnice, a prednost treba dati šećerima u voću i povrću. Oni uvek dolaze sa dodatnim, vrednim sastojcima kao što su vlakna, vitamini i minerali.

Pored fruktoze u voću, šećer dobijate i u mleku (laktoza), a se u popularnim urmama nalazi i fruktoza i glukoza i saharoza! Mada se svi ovi šećeri, na kraju, pretvore u glukozu, dodatni sastojci će usporiti njenu apsorpciju u krvotok.

Ako već morate da jedete slatkiše, najbolje je da to bude posle ručka, a porcija treba da bude što manja. Budući da je već podignut nivo insulina, manji je rizik od njegovog skoka. Takođe, organizam ima vremena da potroši novu količinu glukoze.

(Lepa i srećna)

Autor:
Pošaljite komentar
OSLADITE SE BEZ GRIŽE SAVESTI: 5 ukusnih zdravih slatkiša koje možete da jedete svaki dan

OSLADITE SE BEZ GRIŽE SAVESTI: 5 ukusnih zdravih slatkiša koje možete da jedete svaki dan

10.06.2024. 15:45 15:56