Реч по реч са полазницима Летње школе српског језика

Међународна летња школа српског језика, која се ове године одржава од 12. јула до 2. августа на Филозофском факултету у Новом Саду, окупила је 47 полазника из 24 земље.

Међу њима су гости из САД, Јапана, Јужне  Кореје, Француске, Аустрије, Немачке, Аустрије, Чешке, Мађарске и бивших југословенских република. Да ће се добро забављати, уз стицање нових знања, показало је дружење уз мини квиз на самом почетку школе.

Различитих знања и година, полазници су се састали да лепо споје с корисним, а међу њима су и Мађар Антал Ховаши из Будимпеште и Чехиња Барбара Елиашова из Прага.

Антал (44) је први пут у Летњој школи на Филозофоском факултету у Новом Саду, али је већ учио наш језик.

– Прошле године сличну школу похађао сам у Ваљеву, а претходно сам самостално учио српски језик, помоћу уyбеника и речника – на солидном српском језику прича наш саговорник.

То што је нешто старији у поређењу с већином полазника, не представља му проблем. Напротив.
– Драго ми је што је у Новом Саду и Француз Филип, ког сам упознао у Ваљеву. Сада сам цимер с Хваном из Јужне Кореје и пошто он зна тек неколико речи, помоћи ћу му да се ослободи и да лакше и брже савлада основе – каже наш саговорник.

Антал је инжењер телекомуникација и информатике, а запослен је у заједничкој „Теленоровој“ компанији за подручја Мађарске, Србије и Црне Горе.

– Често ме пословни пут води у Београд те због тога желим да што боље савладам српски језик. Задовољан сам како ми иде, иако ми, када завршим школу, за годишњи одмор остане свега седам дана – вели он.

Наш саговорник свестраност потврђује бројним хобијима које упражњава у слободно време.
– Играо сам хокеј на леду, волим да пливам, трчим и возим бицкл, играм бич волеј, а од спортова највише пратим ватерполо, а у складу с мојим пословним партнерима, и у овом спорту Србија, Мађарска и Црна Гора имају одличне тимове и често су ривали за медаље на великим такмичењима. Похађам и школу плеса у Будимпешти – каже Антал, који, уколико се одлучи, имаће прилику да током Летње школе научи и српски фоклор.

Двадесетчетворогодишња Барбара Елиашова студира Међународне односе у Прагу, а посебно је занима балкански регион па није чудо што се пријавила за Летњу школу српског језика.
– Први пут сам учесница такве школе – вели Барбара. – У Прагу сам ишла једном недељно на часове српског па имам извесно предзнање. Верујем да ћу после ових двадесетак дана своје знање подићи на виши ниво.

Барбара ће собу у Студентском кампусу, где су смештени сви полазници, делити с Јапанком Нацуко.
– За сада још увек комуницирамо на енглеском, али ћемо се трудити да што више причамо на српском, онако како Нацуко буде проширивала своје знање из српског језика – вели Барбара.

Симпатична Чехиња каже да веома воли да путује, да чита књиге, а од спортова је највише интересује кошарка, коју је, док је била млађа, тренирала.
– У ове три недеље верујем да ћу боље упознати Србију, људе, обичаје и, наравно, језик, који није лак, али ми представља изазов за учење. Први утисци су веома добри, а верујем да ће ми, када три недеље прођу, бити још бољи – каже Барбара.

С. Савић

 

 

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести