Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Cene mesa i zejtina rastu kao podmazane

30.07.2015. 18:47 13:33
Piše:

Cene na pijacama idu naniže, pa se tako kilogram paradajza na Kvantaškoj pijaci može kupiti i za 16 dinara, krompira za 20, a pet kilograma šargarepe za 40 dinara, međutim, u marketima i mesarama

 potrošače u poslednje vreme dočekuju neprijatna iznenađenja. Poskupelo je ulje, svinjsko meso, piletina, šećer...

Litar ulja, koje je pre mesec i po u maloprodajnim lancima koštalo oko 110 dinara, sada je od 134 do čak 146. Za taj značajan skok krive su gotovo potrošene zalihe, što je uslovilo poskupljenje sirovine. To se i očekivalo, ako se imaju u vidu lanjske otkupne cene suncokreta, koje nisu postakle proizvođače da poseju veće površine.



Pitanje je i kako će se cena kretati i kada stigne novi rod jer se ne očekuje berićet na poljima te uljarice. Em je zasejano manje, em trenutni vremenski uslovi ne idu naruku čak ni suncokretu. Uljari o tom poskupljenju ne žele da se izjašnjavaju, čekaju, kažu, da u proizvodnju uđe nova sirovina pa da se situacija stabilizuje, ali ukazuju na skupu sirovinu koja generiše i visoku cenu u radnjama, te na uvećane troškove proizvodnje i transporta.



I šećer je u marketima otišao naviše, i to deset dinara po kilogramu: pre mesec dana prodavao se za 63 dinara, a sada je 73. Pošto je na svetskom tržištu prošle i početkom ove godine cena toj namirnici stalno padala, to se odrazilo i na situcaiju kod nas. Šećerane su bile prinuđene na to da spuštaju cenu, kako svoju prodajnu, tako i otkupnu proizvođačima. Međutim, nepovoljni komercijalni uslovi naveli su ratare da ove godine poseju dobrano manje površine – oko 40.000 hektara, umesto lanjskih 70.000. Pri tom, sušan period kakav je sada, nikako ne pogoduje šećernoj repi pa je pitanje kakve nas cene čekaju kada krene prerada novog roda. 



Uz to, poskupelo je i meso. Piletina se, recimo, s kraja proleća na novosadskim pijacama prodvala po 260 dinara kilogram, a sada je od 300 dinara do 350. U radnjama se, doduše, može naći i po nižim cenama, naročito na akcijama koje trgovci i proizvođači moraju da priređuju da bi sačuvali svoje yepove i yepove potrošača. Tako je, na primer, na akcijskoj ponudi kilogram pilećeg filea juče bio 429 dinara, a inače je bezmalo 500.



Proteklih dana poskupela je i svinjetina kod novosadskih mesara, pa je tako kilogram buta sada oko 450 dinara, svinjski kare s kostima je 418 dinara... Cene tog mesa razlikuju se od mesare do mesare, ali donedavno se kilogram buta mogao kupiti i za manje od 400 dinara. Podsetimo, u februaru ove godine kilogram svinjskog buta koštao je 345 dinara.



Nisu to jedina poskupljenja u proteklom periodu. Kada bi se sadašnje cene poredile s lanjskim, videlo bi se da su skuplji i kafa (s lanjskih 110 dinara do sadašnjih 114), brašno (s 58 dinara na 61), sapun (sa 49 dinara na 55), toalet-papir (sa 68 dinara na 72)... Istraživanje Asocijacije potrošača Srbije koje je obuhvatilo 60 različitih proizvoda pokazalo je da su samo od marta do juna namirnice poskupele četiri odsto. Vrednost hrane i pića u potrošačkoj korpi teškoj 67.050 dinara u aprilu ove godine bila je 26.662 dinara, a godinu ranije za hranu i piće smo davali 25.789 dinara, dok je cela korpa koštala 65.766 dinara.



S. Gluščević

 

Hleb ostao 46 dinara



Vlada Srbije je saopštila da je produžila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, što znači da pekari i dalje mogu polukilogramsku veknu prodavati po 46 dinara, na koliko je država stavila limit.

– Uredba je produžena uz obrazloženje da je cena brašna danas neznatno niža nego u januaru ove godine i da nije bilo promena ostalih troškova koji učestvuju u ceni hleba pa ne postoji ekonomsko opravdanje za poskupljenje te namirnice – rekao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Piše:
Pošaljite komentar