Цене меса и зејтина расту као подмазане

Цене на пијацама иду наниже, па се тако килограм парадајза на Кванташкој пијаци може купити и за 16 динара, кромпира за 20, а пет килограма шаргарепе за 40 динара, међутим, у маркетима и месарама

 потрошаче у последње време дочекују непријатна изненађења. Поскупело је уље, свињско месо, пилетина, шећер...

Литар уља, које је пре месец и по у малопродајним ланцима коштало око 110 динара, сада је од 134 до чак 146. За тај значајан скок криве су готово потрошене залихе, што је условило поскупљење сировине. То се и очекивало, ако се имају у виду лањске откупне цене сунцокрета, које нису постакле произвођаче да посеју веће површине.

Питање је и како ће се цена кретати и када стигне нови род јер се не очекује берићет на пољима те уљарице. Ем је засејано мање, ем тренутни временски услови не иду наруку чак ни сунцокрету. Уљари о том поскупљењу не желе да се изјашњавају, чекају, кажу, да у производњу уђе нова сировина па да се ситуација стабилизује, али указују на скупу сировину која генерише и високу цену у радњама, те на увећане трошкове производње и транспорта.

И шећер је у маркетима отишао навише, и то десет динара по килограму: пре месец дана продавао се за 63 динара, а сада је 73. Пошто је на светском тржишту прошле и почетком ове године цена тој намирници стално падала, то се одразило и на ситуцаију код нас. Шећеране су биле принуђене на то да спуштају цену, како своју продајну, тако и откупну произвођачима. Међутим, неповољни комерцијални услови навели су ратаре да ове године посеју добрано мање површине – око 40.000 хектара, уместо лањских 70.000. При том, сушан период какав је сада, никако не погодује шећерној репи па је питање какве нас цене чекају када крене прерада новог рода. 

Уз то, поскупело је и месо. Пилетина се, рецимо, с краја пролећа на новосадским пијацама продвала по 260 динара килограм, а сада је од 300 динара до 350. У радњама се, додуше, може наћи и по нижим ценама, нарочито на акцијама које трговци и произвођачи морају да приређују да би сачували своје yепове и yепове потрошача. Тако је, на пример, на акцијској понуди килограм пилећег филеа јуче био 429 динара, а иначе је безмало 500.

Протеклих дана поскупела је и свињетина код новосадских месара, па је тако килограм бута сада око 450 динара, свињски каре с костима је 418 динара... Цене тог меса разликују се од месаре до месаре, али донедавно се килограм бута могао купити и за мање од 400 динара. Подсетимо, у фебруару ове године килограм свињског бута коштао је 345 динара.

Нису то једина поскупљења у протеклом периоду. Када би се садашње цене поредиле с лањским, видело би се да су скупљи и кафа (с лањских 110 динара до садашњих 114), брашно (с 58 динара на 61), сапун (са 49 динара на 55), тоалет-папир (са 68 динара на 72)... Истраживање Асоцијације потрошача Србије које је обухватило 60 различитих производа показало је да су само од марта до јуна намирнице поскупеле четири одсто. Вредност хране и пића у потрошачкој корпи тешкој 67.050 динара у априлу ове године била је 26.662 динара, а годину раније за храну и пиће смо давали 25.789 динара, док је цела корпа коштала 65.766 динара.

С. Глушчевић
 

Хлеб остао 46 динара

Влада Србије је саопштила да је продужила Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500, што значи да пекари и даље могу полукилограмску векну продавати по 46 динара, на колико је држава ставила лимит.
– Уредба је продужена уз образложење да је цена брашна данас незнатно нижа него у јануару ове године и да није било промена осталих трошкова који учествују у цени хлеба па не постоји економско оправдање за поскупљење те намирнице – рекао је потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести