Културни додатак

Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Бурхан Сонмез: Лавиринт
Превео: Авдија Салковић, Агора, 2022.
Култура / Културни додатак БАЦАЧИ СЈЕНКИ. БОРИС БАКАЛ. Где станује стварност
Да фамозни слоган Марине Абрамовић „Уметник је присутан“, може одвести у необичном смеру, уверљиво показује дугометражни документарни филм „Витић плеше“ (Хрватска, 2023), дело  уметника Бориса Бакала и уметничке платформе „Бацачи сјенки“, приказан у оквиру овогодишњег међународног позоришног фестивала Десире Централ Статион у Суботици.
Култура / Културни додатак Песме вером окрилаћене
Свечану беседу о кнезу српске поезије започећу опште-усвојеним ставом да, у његовој поезији, ништа није било случајно, односно, да је све било утанчано и под конац доведено, да је био песник високе културе и јакога духа, с чврсто изграђеним стихом, у којем се простор резонанције текста шири и обогаћује, са смислом за ред и пропорцију, у којем су поетски и музички дар до те мере срасли да се обично казивало – да је, једном руком, писао, а другом, свирао.
Култура / Културни додатак НАШ ЕСЕЈ Путовати у доба интернета
Интернет данас личи на неког доброг духа из боце који нам испуњава жеље и организује најкомпликованија путовања, без провизија од којих живе туристичке агенције.
Култура / Културни додатак ПРИЧА О КЊИГАМА Еколошки роман: добра или лоша знамења
Свемир је постао хладан и равнодушан а Земља пренасељена, на ивицама еколошке и енергетске катастрофе, огрезла у масовну беду, локалне ратове (који не искључују и тактичке нуклеарне ударе) и баснословно богатство корпорацијских врхушки које у обичној и виртуелној стварности контролишу масе; свет је контракдиторан, хаотичан, злобан, помахнитао, хистеричан, надрогиран, луд и незаинтересован за општу добробит једнако као што је незаинтересован за своју будућност... пише наш врсни зналац (научне) фантастике Илија Бакић у књизи “Вилијам Гибсон или фрагментарни поглед на кибер – панк”.
Култура / Културни додатак КРИТИКА НЕДЕЉОМ Нетремице кроз три света
„Песма о три света”, Владимир Пиштало (Агора, 2023)
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Магија разговора (2)
(Београд, јул, 2003) 1297 (Магија разговора)
Култура / Културни додатак ИНТЕРВЈУ: ЈОРДАН ПЛЕВНЕШ, КЊИЖЕВНИК Балкан је срце Европе
Јордан Плевнеш македонски је писац, дипломата, гостујући професор на многим престижним светским универзитетима и ректор Интернационалног универзитета Europa Prima у Северној Македонији, оснивача South-East European Film фестивала, чија једна од станица, након Париза, Берлина и Вашингтона, постаје и Нови Сад.
Култура / Културни додатак УМЕСТО БЛЕСКА БЕХАРА У СНУ Портрет Милоша Црњанског мајстора Саве Шумановића
Сли­ке ће пре­ста­ти.
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Магија разговора
У недоумици сам како да се, пред пријатељима и пред познаницима, односим према подметањима, нападима и тужакањима из Просвете, посебно према оним тужакањима која су, ево, стигла и до суда. Да ли да покажем да сам зграђен, чак и да сан се уплашио политичких хајки, или пак да невоље и неспокојства ниподаштавам. Јер, изговорено почиње да делује, кад-тад.
Култура / Културни додатак ИНТЕРВЈУ: МИЛАН МИЦИЋ, ПИСАЦ И ИСТОРИЧАР Чудо и магија Баната
Књижевник и историчар Милан Мицић један је од значајних савремених литерарних стваралаца, који заузима истакнуто место на овдашњој културној сцени. Овај писац заправо је историчар по професији и изузетно предан научни радник, који је објавио низ вредних историографских дела, посвећених темама из новије српске историје.
Култура / Културни додатак ИЗЛОЖБА ТЕМИШВАР / НОВИ САД Паралеле
Појам паралела, која означава поређење, истовременост и упоредност, део је наслова изложбе, резултата сарадње између Галерије Матице српске у Новом Саду и Националног уметничког музеја у Темишвару, која је у овом потоњем отворена 17. новембра и трајаће до фебруара 2024. 
Култура / Културни додатак FANFICTION ИЛИ „ДИАБОЛИК - СЕНКЕ ПРОШЛОСТИ” ТИХОМИРА ЈОВАНОВИЋА Верно опонашање стриповске поетике
Судбине јунака уметничких дела различите су: неки бивају брзо заборављени, других се њихова публика дуго сећа; има и оних који настављају да интригирају своје обожаваоце.
Култура / Културни додатак ПРИЧА О КЊИГАМА Теорија о савршеном фалсификату
Књижевност је моја права отаџбина, причао ми је не тако давно генерацијски колега, другар и баш успешан писац Владимир Пиштало.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Курт Вонегат: Кланица пет или Дечији крсташки рат
Преводилац: Бранко Вучићевић, Издавач: Лагуна, 2022.
Култура / Културни додатак ГРАФИЧКА НОВЕЛА „ЈА, ПАЦОВ“ БОРИСА СТАНИЋА Метаморфоза изгубљеног пацова
Стрип издавач „Комико“ објављује и ентузијастички негује библиотеку „Модерни српски стрип“ у којој се оглашавају овдашњи савремени стрип ствараоци различитих поетика, што је свакако важан залог за богатство стрип сцене. Под различитим поетикама подразумевамо широку лепезу од класичног до алтернативног и ауторског односно андерграунд стрипа.
Култура / Културни додатак ОД РЕЦЕПЦИЈЕ ДО КУЛТА Петефи код Срба
Двестогодишњицу рођења великог мађарског песника и револуционара, Шандора Петефија (1823–1849), Матица српска је на достојан начин обележила 3. новембра, заједно са Националним саветом мађарске националне мањине, Центром за образовање, истраживање и културу војвођанских Мађара, као и Српског института у Будимпешти.
Култура / Културни додатак СЛУЧАЈ САВА ДАМЈАНОВ Уметност као простор среће
Целокупно стваралаштво Саве Дамјанова може се представити чувеном синтагмом Ролана Барта „задовољство у тексту“. Оно се манифестује у врцавом језику његове прозе, у творачкој игри нових поетских светова, живосној демистификацији бројних друштвено-културних табуа, али и изразитој метафизичкој рефлексији, поигравању стварносним плановима, као и пролиферацији ликова и мотива.
Култура / Културни додатак СПОЈИТИ РАСУТЕ ДЕЛОВЕ СВЕТА „На Месечевом мосту”, Ђорђе Писарев (Агора, Нови Сад, 2022)
Презасићење литературом и филмовима изниклим на искуству живота током пандемије вируса Ковид-19, десило се готово симултано са преласком из ванредног у „редовноˮ стање.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Ијан Мекдоналд: Луна Вучији месец
Ијан Мекдоналд: Луна Вучији месец, Преводилац: Горан Скробоња, Издавач: Лагуна, 2021.
EUR/RSD 117.1677
Најновије вести