Културни додатак

Култура / Културни додатак ПОЗОРИШНИ ПУТОПИСИ Путовање до Мире и Атељеа 212
Ове године навршава се сто година од рођења Мире Траиловић. Ко беше Мира Траиловић, питаће се млађи читаоци. Аха – присетиће се неки – то је жена из представе М.И.Р.А. Андраша Урбана, једне од његових – мислим – најузбудљивијих и најтачнијих сурово оштрих анализа нашег театарског живота и овдашњих позориштника, а отуда и свих нас. Да – гласи одговор – Траиловићка је јунакиња Урбанове представе. Но, ко је још М. Т?
Култура / Културни додатак ДЕВЕТА УМЕТНОСТ: „ТРАГОМ ПЛАВОГ ЗЕЦА” СРБОЉУБА НИКИЋА Фантазмагоријски одмак у инфантилно
Србољуб Никић (1971) добро је знан овдашњим љубитељима и поштоваоцима ауторског стрипа.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Књижевни клуб књигомрзаца Гречен Ентони
(Лагуна, 2023)
Култура / Културни додатак СВИ МЈУЗИКЛИ УЈВИДЕКИ СИНХАЗА (2) Љубав и бубашвабе
“Књига о џунгли” редитеља Золтана Пушкаша изведена је 2005, као испитна представа студената Академије уметности Нови Сад. Представа води причу Киплинговог романа у џунглу великог града, где такође постоје разни „чопори“, жеља за моћ и искљученост другачијих од просека. На сцени нису биле животиње са људским карактеристикама, већ људи са врло очигледним животињским понашањем. 
Култура / Културни додатак ПРИЧА О КЊИГАМА Романописци, није забрањено сањати
Не морају баш сви (романо)писци да имају тако моћну визију и да им се потрефе Алиса иза огледала (Керол), Дороти однета ураганом у земљу чаробњака из Оза (Френк Баум), не морају баш сви да осмисле “децу поноћи” (Ружди), или Макондо у коме сто година пада киша, а јата лептира узносе Ремедиос (Маркес) али, и да би постојали један Ђоковић или Федерер мора да постоји бар стотину врхунских, савршених тенисера, да бисмо имали Ајфелов торањ морају пре тога да буду изграђене стотине сјајних грађевина, да буду исликане стотине стотине малих ремек-дела да бисмо добили, на пример, “Крик” Едварда Мунка. Да би постојало оних пар врхунских, немерљивих мајстора писања, мора да постоје на стотине оних готово савршених.
Култура / Културни додатак КЊИЖЕВНА КРИТИКА Есеј књижевне посебности: „Етика суровости”, Хосе Овехеро
Превела са шпанског Ана Марковић (Агора, 2022)
Култура / Културни додатак ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ: Тасос (1)
Тасос је округао као часовник. На месту где би мала казаљка показала шест сати налази се градић Потос. 
Култура / Културни додатак НЕНАД ОСТОЈИЋ, ДУГОГОДИШЊИ ДЕКАН АУНС: Уметност могућег
Професор мр Ненад Остојић на Академији уметности у Новом Саду радио је пуне 33 године, између 1977. и 2010, и у том периоду прошао је сва наставничка звања, од доцента до редовног професора на предмету Тонски слог.
Култура / Културни додатак КЊИЖЕВНА КРИТИКА Драгоцени путоказ обнове књижевности: „Одбрана и претпоследњи дани: статус савремене књижевности и уметности” Милана Орлића 
(Мали Немо, 2023)
Култура / Културни додатак ПОСЛЕДЊИ СУСРЕТ – Матићев осамдесети рођендан
Београд, 31. август 1978.
Video
Култура / Културни додатак ФИЛМСКА КРИТИКА Безнадежно, снага је у вама: Радничка класа иде у пакао
Радничка класа иде у пакао, сценарио и режија: Младен Ђорђевић; улоге; Тамара Крцуновић, Леон Лучев, Момо Пићурић, Иван Ђорђевић, Лидија Кордић, Мирсад Тука, Силвиа Крижан, Оливера Викторовић, Томислав Трифуновић, Добрила Стојнић; фотографија: Душан Грубин; монтажа: Лазар Предојев; музика: Калин Николов; продуценти: Милан Стојановић, Младен Ђорђевић; продукција: Sense Production (Србија), Банда (Србија), Агитпроп (Бугарска), Homemade Films (Грчка), Adriatic Western (Црна Гора), Кинорама (Хрватска), Tangaj Production (Румунија), Cinnamon Film (Србија)
Култура / Културни додатак ШИЗОФРЕНА СИТУАЦИЈА У ПОЗОРИШТУ Репертоар као судбина
За почетак начелно, дакле анегдота. Шездесетих година прошлог века, париски критичари и позоришна јавност замерили су актуелном управнику „Комеди франсез“ (театра који је, барем тада, одговарао нашем појму „националног позоришта“) да на свом репертоару нема довољно ремек-дела. Дотични је одговорио отприлике овако: „Колико постоји позориште – рецимо две и по хиљаде година? Да је сваке од тих година, у читавом свету, изведено барем по једно ремек-дело – колико бисмо их имали данас на располагању? Али пошто то није случај…
Култура / Културни додатак СВИ МЈУЗИКЛИ НОВОСАДСКОГ ПОЗОРИШТА/ УЈВИДЕКИ СИНХАЗ (1) Производња звезда
Новосадско позориште, које ове године слави свој 50. рођендан, одувек је заузимало посебно и истакнуто место у региону.
Култура / Културни додатак ПРИЧЕ О КЊИГАМА Како оживети прегаженог јелена?
Осим бизарних, мање више ступидних питања, која су толико бесмислена да своју логику проналазе у духовитој ласцивности нових генерација које се смењују у брзом току још бржег засићења, баш као што је и свемогућем Интернету једини начин опстанка радикална промена сазнања из секунда у секунд – уколико је секунда још увек довољна брза јединица времена која омогућава опстанак Мреже? – повремено се појављују и “озбиљнија” питања, а заправо само покривала која служе, нажалост, да се попуни нека од краћих изнуђених пауза.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Маргарет Атвуд: Пророчица
Преводилац: Александра Чабраја, Издавач: Лагуна, 2024.
Култура / Културни додатак ИНТЕРВЈУ: СИНИША БОКАН, ДЕКАН АКАДЕМИЈЕ УМЕТНОСТИ У НОВОМ САДУЗлатни пресек
Академија уметности у Новом Саду слави ове године пола века постојања.
Photo
Култура / Културни додатак СВИ МЈУЗИКЛИ НОВОСАДСКОГ ПОЗОРИШТА/ УЈВИДЕКИ СИНХАЗ (1): Производња звезда
Новосадско позориште/ Ујвидеки синхаз, које ове године слави свој 50. рођендан, одувек је заузимало посебно и истакнуто место у региону. Ситуација тог позоришта је необична, јер се представе изводе на мађарском језику, али се већ дуго отварају публици на српском језику, а сада су све њихове представе титловане. Уз мало смелости, можемо рећи да је то двојезично позориште које се проналази своје место не само на домаћим и мађарским фестивалима, већ и на међународним фестивалима, редовно се враћајући кући са наградама, често и за тимски рад.
Култура / Културни додатак ДИГИТАЛНА ПЛАТФОРМА „ВОЈВОЂАНСКИ КОМПОЗИТОРИ” Праве вредности ваља сачувати од заборава
Културни центар Војводине “Милош Црњански” је препознао важност пројекта “Војвођански композитори”, који се састоји од увођења дигиталне платформе која чини саставни део сајта ове кровне институције за културу Војводине, на којој јесу, или ће тек бити обједињени подаци о композиторима који су са ових панонских простора.
Култура / Културни додатак ДОЛАЗИ ЛИ КРАЈ МОДЕРНИМ ФИЛМСКИМ СЕРИЈАЛИМА? Фаличне франшизе
Холивуд је у последњих десетак година потпуно пригрлио концепт филмских “универзума” као опробани рецепт за успех, али постаје очигледно да тај рецепт више не даје жељене резултате.
Култура / Културни додатак РЕЧ КРИТИКЕ Пољак Џ. М. Куција
(Лагуна, 2024)
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести