Култура - Књига

Култура / Књига Селимиру Радуловићу уручена награда „Светосавски златник”
У Српској кући у Подгорици новосадском песнику, есејисти и антологичару Селимиру Радуловићу уручена је награда „Светосавски златник”. Угледним признањем, које додељује Књижевна задруга Српског националног вијећа у Црној Гори, Радуловић је награђен за антологију „Златни век српског песништва”.
Култура / Књига Виталова награда Владимиру Кецмановићу за роман "Кад ђаволи полете"
ВРБАС: Награда "Златни сунцокрет" за најбољу књигу на српском језику у 2022. години припала је писцу Владимиру Кецмановићу за роман "Кад ђаволи полете", у издању Лагуне, саопштила је данас компанија Витал.
Култура / Књига Писцу Горану Петровићу уручена награда "Београдски победник"
БЕОГРАД: Награђиваном књижевнику Горану Петровићу уручена је данас награда "Београдски победник" за роман "Папир са воденим знаком" на свечаности у Библиотеци града Београда.
Култура / Књига Најужи избор за награду "Златни сунцокрет": Тишма, Кецмановић, Солар....
БЕОГРАД: Жири Награде „Златни сунцокрет“ у саставу Драган Јовановић Данилов, Драган Бабић и Владимир Гвозден (председник) у најужи избор је уврстио поему "А хтела сам" Маје Солар (PPM Енклава), песничку збирку "Филателист" Небојше Лапчевића (Народна библиотека "Стефан Првовенчани") и романе "Клара, Клариса" Маријане Чанак (Bulevar Books), "Астал тиш риба фриш. Живот песника: политицал нигредо" Слободана Тишме (Нојзац) и "Кад ђаволи полете" Владимира Кецмановића (Лагуна).
Култура / Књига Добитница НИН-ове награде Вукићевић: "Унутрашње море" је холограм моје личности
БЕОГРАД: НИН-ову награду за најбољи роман 2022. године на српском језику добила је Даница Вукићевић за "Унутрашње море", у издању Нојзаца, објавио је данас жири.
Култура / Књига Даница Вукићевић добитница НИН-ове награде
БЕОГРАД: НИН-ову награду за најбољи роман године добила је Даница Вукићевић за "Унутрашње море", објавио је данас жири.
Култура / Књига Нова издања Културног центра Војводине Милош Црњански
У Културном центру Војводине „Милош Црњански”  су представљена издања којима је ова кућа заокружила прошлогодишњу, веома успешну продукцију: зборник „Будућност културе”, научна монографија „Нова парадигма креативне економије” и Едиција „Нова мисао”.
Култура / Књига Додељен „Димитрије Богдановић”
Први добитници награде „Димитрије Богдановић”, коју Научно удружење за развој српских студија из Новог Сада додељује ауторима најбољих књига у области хуманистичких и друштвених наука, су др Мило Ломпар за књигу Црњански и светска књижевност (за науку о књижевности и језику) и др Немања Девић за књигу За Партију и Тита (за област историографије).
Култура / Књига Саопштено шест наслова најужег избора за НИН-ову награду
БЕОГРАД: У најужи избор за НИН-ову награду ушли су романи  Данице Вукићевић, Милана Трипковића, Горана Петровића, Мирјане Дрљевић, Угљеше Шајтинца и Маријане Чанак, саопштили су данас организатори.
Култура / Књига Књижевник Горан Петровић добитник награде "Београдски победник"
БЕОГРАД: Књижевник Горан Петровић добитник је награде "Београдски победник" за свој роман "Папир са воденим знаком", саопштио је данас Жири за доделу награде у Библиотеци града Београда.
Култура / Књига „Нова мисао” посвећена књижевном портрету Селимира Радуловића
Из издавачке радионице Културног центра Војводине „Милош Црњански” изашао је нови број часописа за савремену културу Војводине „Нова мисао”, овога пута тематски фокусиран на стваралаштво Селимира Радуловића.
Култура / Књига Преминула књижевница Гордана Куић
БЕОГРАД: Књижевница Гордана Куић, ауторка девет романа и две збирке прича, преминула је у Београду у 81. години.
Култура / Књига Универзум Легвин, вишедимензионалност светова магије
Урсула Легвин (1929 - 2018) убраја се међу најзапаженије ауторе жанровске фантастике друге половине 20. века, Она је постигла оно што је успело само ретким ауторима (какви су Бредбери, Зелазни, Силверберг): да се њена дела у жанровима научне и епске фантастике сматрају за врхунска,  односно незаобилазна у историји жанрова.
Култура / Књига Најужи избор за "Београдског победника": Кустурица, Кецмановић, Петровић...
БЕОГРАД: У најужем избору за најбољи роман објављен на српском у 2022. години нашло шест књига, саопштио је Жири награде "Београдски победник"
Култура / Књига У ужи избор НИН-ове награде ушло 13 романа: Ћосић, Пиштало, Петровић...
БЕОГРАД: Жири НИН-ове награде за најбољи роман саопштио је данас ужи избор од 13 наслова који су остали у конкуренцији, пред проглашење победника 23. јануара.
Култура / Књига Петнаест књига у ужем избору за Виталову награду
Награда „Златни сунцокрет“ за књигу године, позната у јавности као Виталова награда, додељује се двадесет и шести пут.  
Култура / Књига Давид Албахари, писац: Нисам крив за балканску ватру
Полувековно књижевно стваралаштво Давида Албахарија саткано је пре свега од прозних радова. Највише кроз кратке приче, есеје и новеле. Међутим, његова најнаграђиванија дела су романи.
Култура / Књига Преминуо песник Чарлс Симић
Амерички песник, есејиста и преводилац српског порекла Чарлс Симић, кога сматрају једним од највећих светских песника, преминуо је у 85. години, јавио је РТС.
Култура / Књига Књижевни Клабинг у Новом Саду: Портрет романа “Есторил” Дејана Тиага Станковић
Први "Књижевни Клабинг" у новој години традиционално ће бити одржан 18. јануара у клубу "Црна кућа" у Новом Саду, када ће представници овог простора читати награђивани роман “Есторил” недавно преминулог писца Дејана Тиага Станковића (1965-2022).
Култура / Књига Кремиран писац и преводилац Дејан Тиаго Станковић
БЕОГРАД: Писац и преводилац Дејан Тиаго Станковић, који је преминуо 21. децембра у 58. години, кремиран је данас на Новом гробљу у Београду, преносе београдски медији.
EUR/RSD 117.3742
Најновије вести