Култура - Књига

Култура / Књига Архипелаг промовише читање: 30 одсто попуста на књиге
БЕОГРАД: Издавачка кућа Архипелаг поводом 23. априла, Светског дана књиге и ауторских права, у оквиру кампање за промоцију читања „Читање је прича за сваки дан“ омогућава свим члановима Народне библиотеке Србије, члановима универзитетских и специјализованих библиотека у Србији, као и члановима било које јавне библиотеке у Србији, куповину књига у издању Архипелага по клупском попусту од 30 одсто у периоду од 20. до 27. априла.
Култура / Књига Београдски читач: 24 сата поезије и прозе
БЕОГРАД: Поводом Светског дана књиге, тим културолошког пројекта "Београдски читач" и ове године организује несвакидашњу манифестацију - књижевни маратон, у непрекидном трајању од 24 сата.
Култура / Књига Хандке: Србија је унапред била проглашена за непријатеља
НОВИ САД: „Моја је жеља увек била да се одвојим и сам опажам свет. Ја сам писац предела и људи, занима ме колико се они међусобно разликују. Не верујем у историју, нити мислим да се из историје нешто може научити. Верујем само у природу, и људску природу. То је за мене књижевност”, испричао је чувени Петер Хандке током разговора са ученицима Гимназије „Јован Јовановић Змај” организованог под окриљем 11. Међународног фестивала „Просефест”.
Култура / Књига Представљене књиге о Британији и Балкану поводом јубилеја 
КРАГУЈЕВАЦ: Поводом 180 година од успостављања дипломатских односа Велике Британије и Србије вечерас је у Народној библиотеци у Крагујевцу одржана промоција две књиге аутора Александра Растовића ''''Енглези и Балкан: 1837 - 1914'''' и ''''Велика Британија и Косовски вилајети: 1877 - 1912''''.
Култура / Књига "Спасавање“ Николаса Спаркса
БЕОГРАД: Широм Србије од сутра ће се у продаји наћи нови љубавни роман бестселер аутора Николаса Спаркса "Спасавање".
Култура / Књига Усамљеност је друго име за дијаспору
Међународни књижевни фестивал „Прозефест“ окупиће ове недеље у Новом Саду седам писаца из различитих земаља, другачије поетике и генерацијске припадности.
Култура / Књига Прозефест у Новом Саду: Заузми позу – читај прозу
Међународни књижевни фестивал Прозефест који се под мотом “Заузми позу - читај прозу” од 18. до 21. априла одржава у Новом Саду, у организацији Културног центра представљен је у Београду.
Култура / Књига Конкурс за награду “Стеван Сремац”
Банатски културни центар и Месна заједница Елемир расписали су конкурс за Књижевну награду „Стеван Сремац“ за дела хумористичко-сатиричног жанра (проза, поезија, афоризми).
Култура / Књига Пупинови роботи читају Сервантеса
БЕОГРАД: Несвакидашњи роботи Мигел де Сервантес и Нао отвориће јавно читање чувеног романа "Дон Кихот" на најразличитијим језицима света, 25. априла у подне, у Институту Сервантес у Београду.
Култура / Књига Објављена књига "Хитлерови људи" Жан-Пол Бледа 
БЕОГРАД: Један од најпознатијих француских историчара и професор емеритус Универтитета Сорбона Жан Пол Блед дао је изузетно значајан допринос богатој литератури о Немачкој после Првог светског рата, а посебно периоду након доласка Хитлера на власт књигом "Хитлерови људи".
Култура / Књига Роман Ласла Блашковића објављен на руском
БЕОГРАД: Роман Ласла Блашковића "Мадонин накит" објављен је на руском језику у издању Издавачког центра Рудомино, а у оквиру руског издања едиције 100 словенских романа.
Култура / Књига Награде Оту Толнаију, Радуловићу и Дражићу
Ако се сложимо са констатацијом академика Имреа Борија да је после историјских промена 1918, односно у дведесетим и почетком тридесетих година прошлог века, Корнел Сентелеки одиграо најмаркантнију и најистакнутију улогу у развоју књижевности овдашњих Мађара, јер је био изванредан песник, романсијер, есејиста, драмски писац, ликовни критичар, као и уредник тада најугледнијег књижевног часописа Калангyа (Сноп), онда то исто можемо рећи о Оту Толнаију, јер и њега красе – само тридесет година касније – исте књижевне врлине, рекао је, уручујући Толнаију Награду за животно дело Друштва књижевника Војводине, председник ДКВ Ђезе Бордаш.
Култура / Књига Ршумовић: Није лако бити песник, али је много лепо
БЕОГРАД: У животу сам написао преко десет хиљада песама, а у књигама је остала тек четвртина мог опуса, казао је данас наш истакнути песник и књижевник Љубивоје Ршумовић на свечаности којом је обележено 60 година његовог рада у Дечијем културном центру Београда. 
Култура / Књига Лагуна и Дневник дарују читаоце
Издавачка кућа „Лагуна” и „Дневник” дариваће понедељком, средом и петком читаоце нашег листа с две књиге. Двоје, који се данас први јаве на телефон 528-765 од 13 до 13.05 сати, и до сада нису добијали књиге током ове акције, добиће дело Агате Кристи „Једним прстом”, а моћи ће да га преузму у књижари „Делфи” у „Биг” шопинг центру (Сентандрејски пут 11).
Култура / Књига "Фотеља на Сени" Амина Малуфа
БЕОГРАД: Амин Малуф, један од неоспорно, најбољих савремених писаца који пишу на француском језику, иако му није матерњи и први Арапин (рођен у Либану у католичкој породици) коме је припала част да буде изабран у најелитнију институцију франкофонског света - Француску академију, написао је књигу о својим претходницима у фотељи 29, насловљену "Фотеља на Сени".
Култура / Књига Гарфилд - најљући заговорник елементарног хедонизма
Мачке су (као и пси) стари јунаци стрипова - од мачка Феликса и Маца Шизе, преко Тома, вечитог Џеријевог непријатеља, смешне Супермаце, Азраела, љутог непријатеља Штрумпфова,
Култура / Књига Пиши српски да те сви разумеју
„Пиши српски да те сви разумеју”, нашалио се данас на одличном српском језику др Мотоки Номаћи, професор Словенско-евроазијског истраживачког центра Универзитета у Хокаиду,
Култура / Књига Изгубљена у земљи Совјета
Архитекта, дизајнер, цртач илустрација за насловне стране часописа и плоча Гвидо Крепакс (1933-2003), рођен у Милану као Гвидо Крепас, стрипове је почео да ствара 1963,
Култура / Књига Међу полуфиналистима Кадаре, Оз и Гросман
Објављен је попис књига које ове године конкуришу за књижевну награду Ман Боокер Интернатионал. Међу тринаест књига написаних на једанаест различитих језика налазе се
Култура / Књига Гласови новијих песника и прозаиста
Новијем песништву у Србији / Новијем српском песништву, али и Новијој прози у Србији / Новијој српској прози, посвећен је број 175 / 176 књижевног часописа „Златна греда”, који издаје
EUR/RSD 123.1711