Култура - Сцена

Култура / Сцена У СУБОТИЦИ ПРЕМИЈЕРА ЈЕДИНСТВЕНЕ ПРЕДСТАВЕ О СИРОТОЈ МИЛЕВИ Без ружних речи
Представа “Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878.” која ће премијерно бити изведена вечерас у Народном позоришту Суботица један је комплексан пројекат.
Култура / Сцена КАНАДСКА ТРУПА „КИД ПИВОТ” ДАНАС И СУТРА У СНП-у У ОКВИРУ Београдског фестивала игре
У наставку Београдског фестивала игре вечерас и сутра ће на сцени „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта бити изведен комад „Скупштина” који је чувене кореографкиње Кристал Пјат у сарадњи са драматургом Џонатаном Јангом осмислила за трупу Кид Пивот из Ванкувера.
Култура / Сцена ВЕЧЕРАС „На балу у Старој Пазови”
Поклоници уметничке музике у Старој Пазови биће вечерас у прилици да у позоришној сали Центра за културу уживају у наступу врхунских оперских солиста, лирског сопрана Зорице Белић и баритона Жељка Андрића, уз Уметнички ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ под управом маестра Дејана Савића.
Култура / Сцена ЛУТКАРСТВО НОВИ СТУДИЈСКИ ПРОГРАМ НА МАСТЕР СТУДИЈАМА АУНС Руковање лутком и остале вештине
Академија уметности у Новом Саду од наредне школске године уводи луткарство као нови студијски програм на мастер студијама у области драмске уметности, и то је први пут да се на некој нашој високошколској установи изучава ова област.
PhotoVideo
Култура / Сцена СВЕЧАНО ОТВОРЕН БЕОГРАДСКИ ФЕСТИВАЛ ИГРЕ Савршене различитости у Српском народном позоришту (ФОТО, ВИДЕО)
На сцени „Јован Ђорђевић” Српског народног позоришта поздравним словом славног грчког кореографа и редитеља Константиноса Ригоса, директора националног Балета у Атини, званично је вечерас отворен 21. Београдски фестивал игре.
Култура / Сцена КОМПАНИЈА ИГРЕ ОПЕРЕ ГЕТЕБОРГА У СУБОТУ ОТВАРА 21. БФИ У НОВОМ САДУ У Београду тренутно нема довољно велике сцене
Диптих представа "Проклизавање" и "СААБА" шведске Компаније игре Опере Гетеборга отвориће 21. издање Београдског фестивала игре сутра увече на Великој сцени Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду, најавила је данас у Београду Кетрин Хал, уметничка директорка ове трупе.
Култура / Сцена IN MEMORIAM  Бранислав Јатић (1956 - 2024) Бас какав се ретко рађа
Бас Бранислав Јатић, првак Опере Српског народног позоришта у пензији, преминуо је у 68. години у Новом Саду. Деценијама на сцени своје матичне куће у најважнијим улогама басовског репертоара, Бранислав Јатић је био један од важних ослонаца у представама, увек добро примљен код публике, особитог гласа и појаве, али и изузетног глумачког талента, који су критичари увек истицали као велику вредност у његовим тумачењима оперских улога.
Култура / Сцена У ОСИЈЕКУ ВЕЧЕРАС Премијера „Маратонаца”
У Хрватском народном казалишту у Осијеку вечерас ће премијерно бити изведена представа „Маратонци трче почасни круг“, рађену по чувеном комаду Душана Ковачевића, који је режирала Оља Ђорђевић.
Култура / Сцена ПРОЛОГОМ ДАНАС ПОЧИЊЕ 21. издање БФИ „Неухватљива тачка одлагања“
Овогодишња едиција Београдског фестивала игре почиње својеврсним прологом – француском омнибус представом “Неухватљива тачка одлагања” кореографа Јоана Буржоа, која ће данас и сутра у биоскопу Балкан бити извођена у три термина – од 16, 18 и 20 часова.
Култура / Сцена ТЕАТРИ ИЗ ХОНГКОНГА ВЕЧЕРАС И СУТРА НА СЦЕНИ СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА „Прекинут сан” Денија Јунга
Позориште „Зуни Икосаедар“ из Хонгконга гостује вечерас и сутра од 20 часова на сцени „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта, с представом ,,Прекинути сан”, у режији Денија Јунга, оснивача овог театра, „пионира експерименталне уметности и једног од најутицајнијих уметника у Азији“.
Култура / Сцена ЉУБАВ ЋЕ ОПСТАТИ И ПОБЕДИТИ У СВАКОМ ВРЕМЕНУ! Глумица Анка Гаћеша Костић открива суштину представе „Догодине у исто време”:  „Ово време је брзо, конзумеристичко и окренуто појединцу”
Мелодраматича комедија „Догодине у исто време” Бернарда Слејда, која говори о пролазности и о неухватљивости љубави која никако да се деси тамо где јој је и место, стиже пред Новосађане 4. марта од 20 часова у свечаној сали НИС-а, Народног фронта 12.
Култура / Сцена ИНТЕРВЈУ: БАС САВА ВЕМИЋ, мефисто у опери „ФАУСТ” СНП-а Глава говори гласу шта треба да ради
Ретке су прилике за гостовања солиста у домаћим оперским представама, али Новосађани имају прилику да још вечерас, од 19 часова на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта, слушају и гледају баса Саву Вемића, у улози Мефиста у представи „Фауст“, Београђанина који каријеру остварује у иностранству, где је још од краја студија на Факултету музичке уметности.
Култура / Сцена ЦЕО СВЕТ ПРЕД НАШОМ ПУБЛИКОМ На предстојећем Београдском фестивалу игре у Новом Саду и Београду учествоваће 18 трупа из 14 земаља
На предстојећем 21. Београдском фестивал игре у Београду и Новом Саду под слоганом "Савршене различитости" биће изведене 33 кореографске поставке 18 трупа из 14 земаља, најављено је на конференцији за новинаре, одржаној у Народној скупштини.
Култура / Сцена НАГРАЂЕН ДРАМСКИ ТЕКСТ НА КОНКУРСУ СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА Победило "Име у пепелу" Нине Плавањац
Драмска списатељица Нина Плавањац добитница је награде на Конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2024. годину, за остварење "Име у пепелу", приспело под шифром "Божур". Жири  у саставу Јелена Кајго, драмска списатељица (председница), Небојша Лапчевић, књижевник, и Ђорђе Косић, драмски писац, одлуку је донео једногласно.
Култура / Сцена ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ФОРУМУ МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА ПОЗОРИШТА ЗА ДЕЦУ У СУБОТИЦИ Промене у перцепцији
Форум Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици позива театрологе, критичаре и друге позоришне посленике да предају предлоге за учешће.
Култура / Сцена ТОМИ ЈАНЕЖИЧ ПОНОВО РЕЖИРА У НОВОМ САДУ Почеле пробе нове представе у Новосадском позоришту
После ванредно успешних представа “Наход Симеон” Милене Марковић и “Галеб” А. П. Чехова, које је пре више од десет година у Српском народном позоришту режирао Томи Јанежич, овај редитељ из Словеније поново ради у Новом Саду, овај пут у Новосадском позоришту/ Ујвидеки синхазу.
Култура / Сцена УПРАВНИК СНП-а ЗОРАН ЂЕРИЋ разговарао са АНОМ БРНАБИЋ: Неопходно повећање зарада и унапређење положаја запослених у позоришту
На позив председнице Владе Србије Ане Брнабић, јуче је у Београду, одржан састанак на ком је разговарано о повећању зарада уметника и запослених и повећању броја радних места у Српском народном позоришту.
Култура / Сцена ИНТЕРВЈУ: ПРИМАДОНА ВЕРА КОВАЧ ВИТКАИ, ДОБИТНИЦА КАРАЂОРЂЕВЕ ЗВЕЗДЕ ПРВОГ СТЕПЕНА Другима сам увек давала и натраг све добила
Међу 107 награђених поводом Дана државности Србије, једна од истакнутијих добитница свакако је примадона Вера Ковач Виткаи, професорка певања на Академији уметности у Новом Саду у пензији, која је примила Карађорђеву звезду првог степена.
Култура / Сцена ДЕЈАН МИЈАЧ, ДРАМАТУРГ Мајстор скривене визије
Година коју тек “начињемо”, обележиће, између осталих могућих – мање или више релевантних – јубилеја, и један од суштинског значаја: девет деценија од рођења Дејана Мијача (1934-2022), највећег српског драматурга.
Култура / Сцена У ЗРЕЊАНИНУ у припреми НОВА ЛУТКАРСКА ПРЕДСТАВА Змајић Оги
Народно позориште „Тоша Јовановић“ у Зрењанину најављује нову луткарску представу за децу „Змајић Оги“ Јована Царана, која ће премијерно бити изведена 29. фебруара у 18 сати, на великој сцени овог театра.
EUR/RSD 117.1907
Најновије вести