Mame leskovački roštilj, ajvar, paprika i rakija
Manifestacija „Dani leskovačkog roštilja” na Ribljoj pijaci počela je juče i trajaće do nedelje, 20. septembra, u organizaciji JKP „Tržnica”. Po rečima portparola tog preduzeća Marka Tančika,
Leskovac će građanima prezentovati rakiju, zimnicu, sušenu papriku, ajvar, pečenu papriku i specijalitete s roštilja.
– Leskovačka pijaca, „Ukusi tradicije sa severa Vojvodine” iz Subotice, Zlatiborska pijaca deo su manifestacije „Novosadske priče”, koja se održava u septembaru i početkom oktobra i ima za cilj da prikaže koliko Novosađani prihvataju različitosti i raznovrsnosti u pogledu ponude na Ribljoj pijaci – rekao je Tančik.
Novosađani će danas u 12 časova imati priliku da prisustvuju pravljenju pljeskavice – a biće teška od dva do 2,5 kilograma – na tradicionalan način, bacanjem iz ruku, nakon čega će svi moći da je probaju.– Drago mi je što sam već treću godinu s Novosađanima – rekao je direktor Turističke organizacije Leskovca Žikica Nestorović. – Došli smo da, zajedno s Turističkom organizacijom grada Leskovca, promovišemo i dva tržišna, svetski brendirana proizvoda, leskovačko roštilj-meso i novi brend – ajvar.
Novosađani će na pet štandova imati priliku da probaju i kupe leskovačku hranu proizvedenu na tradicionalan način, po kojoj je leskovački kraj poznat u svetu, a u ponudi je i med iz tih krajeva Srbije. Tako se ajvar može kupiti za 600 dinara, peglana paprika je 750, paradajz sok košta 200 dinara, suva paprika je 200, feferoni su od 100 do 150 dinara, a ljutenica 450 dinara. Med se može naći po 800 dinara. Porcija ćevapa košta 300 dinara, mala pljeskavica je 200, velika 300, dok je leskovačka mućkalica 400 dinara.
I. Mikloši