Iznenađujuća otkrića petkom
BEČEJ: Sekcija inovatora i stvaralaca u okviru bečejskog Društva intelektualaca „Braća Tan“ pokrenula je ciklus predavanja „Innova 2016/2017.“.
Prigodna svečanost tim povodom održana je u Spomen kući „Braća Tan“, gde su u ime lokalne samouprave učesnike pozdravili potpredsednica Skupštine opštine Bečej Eržebet Kinka i član Opštinskog veća Čaba Štefaniga, a hor „Sćola Cantorum“ je svojim nastupom oplemenio događaj.
- Imamo nove članove, a u cilju uspostavljanja kontakata između autora i ciljne grupe organizujemo izložbe i ciklus predavanja svakog trećeg petka tokom osam meseci u ovom prostoru. Predavanja će biti na srpskom i mađarskom jeziku i otvorena su za sve zainteresovane - rekao nam je predsednik Sekcije inovatora Tibor Dostan.
Prvo predavanje o primeni inovacije i novih tehnologija u modernom ratarstvu i stočarstvu, održao je Ištvan Sabo iz Kiškunmajša (Mađarska). Akademik Mato Zubac iz Novog Sada govorio je o korišćenju poljoprivrednih ostataka za energiju, hranu za domaće životinje i divljač, organsko đubrivo...Đorđe Štangl iz Čelareva približio je novine u rehabilitaciji i negovanju bolesnika, a Bečejac Ištvan Gilvazi je govorio o proizvodnji zelene stočne hrane pomoću hidroponije.
Povodom 160 godina od rođenja svetski priznatog naučnika Nikole Tesle, poznati bečejski inovator i slikar Tibor Šipoš uradio je i izložio Teslin portret, i pokazao svoj izum – kišobran koji ne treba da se drži, ruke su slobodne, a vetar ga neće odneti.
Novo druženje u Spomen kući „Braća Tan“ bečejski inovatori i stvaraoci zakazali su za 18. novembar, kada će biti nova četiri predavanja.
V. Jankov
Poboljšan skupljač šljiva
Jučerašnju manifestaciju „Innova“ oplemenilo je desetak izlagača iz bečejske opštine svojim izumima i urađenim proizvodima. Posebnu pažnju privukao je skupljač šljiva Bečejca Ištvana Radeka.
- Sličnih skupljača šljiva već ima, ali im je mana bila što su se gurali po podlozi i sakupljali lišće, travu... Ja sam svoj proizvod postavio na točkove, čime sam podigao ježa za 1,5 do 2 santimetra od podloge i on se, prvo, lakše kreće i bodlje ježa nabadaju samo šljive, koje se okretanjem ježa na drugoj strani skidaju i upadaju u gajbicu. Za minut rada ove sprave napuni se gajba od oko pet kilograma - pojasnio nam je Ištvan Radek prednost svog izuma.