Изненађујућа открића петком
БЕЧЕЈ: Секција иноватора и стваралаца у оквиру бечејског Друштва интелектуалаца „Браћа Тан“ покренула је циклус предавања „Иннова 2016/2017.“.
Пригодна свечаност тим поводом одржана је у Спомен кући „Браћа Тан“, где су у име локалне самоуправе учеснике поздравили потпредседница Скупштине општине Бечеј Ержебет Кинка и члан Општинског већа Чаба Штефанига, а хор „Сћола Цанторум“ је својим наступом оплеменио догађај.
- Имамо нове чланове, а у циљу успостављања контаката између аутора и циљне групе организујемо изложбе и циклус предавања сваког трећег петка током осам месеци у овом простору. Предавања ће бити на српском и мађарском језику и отворена су за све заинтересоване - рекао нам је председник Секције иноватора Тибор Достан.
Прво предавање о примени иновације и нових технологија у модерном ратарству и сточарству, одржао је Иштван Сабо из Кишкунмајша (Мађарска). Академик Мато Зубац из Новог Сада говорио је о коришћењу пољопривредних остатака за енергију, храну за домаће животиње и дивљач, органско ђубриво...Ђорђе Штангл из Челарева приближио је новине у рехабилитацији и неговању болесника, а Бечејац Иштван Гилвази је говорио о производњи зелене сточне хране помоћу хидропоније.
Поводом 160 година од рођења светски признатог научника Николе Тесле, познати бечејски иноватор и сликар Тибор Шипош урадио је и изложио Теслин портрет, и показао свој изум – кишобран који не треба да се држи, руке су слободне, а ветар га неће однети.
Ново дружење у Спомен кући „Браћа Тан“ бечејски иноватори и ствараоци заказали су за 18. новембар, када ће бити нова четири предавања.
В. Јанков
Побољшан скупљач шљива
Јучерашњу манифестацију „Иннова“ оплеменило је десетак излагача из бечејске општине својим изумима и урађеним производима. Посебну пажњу привукао је скупљач шљива Бечејца Иштвана Радека.
- Сличних скупљача шљива већ има, али им је мана била што су се гурали по подлози и сакупљали лишће, траву... Ја сам свој производ поставио на точкове, чиме сам подигао јежа за 1,5 до 2 сантиметра од подлоге и он се, прво, лакше креће и бодље јежа набадају само шљиве, које се окретањем јежа на другој страни скидају и упадају у гајбицу. За минут рада ове справе напуни се гајба од око пет килограма - појаснио нам је Иштван Радек предност свог изума.