Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Krčkalo se u kotliću naveliko na tri fešte

21.08.2018. 10:23 10:55
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

BEČEJ: Vatre su zapaljene ispod 105 kotlića minule subote u Bečeju, ali na tri različita kulinarska nadmetanja.

U Bačkom Gradištu je deseti put održan „Zlatni kotlić“ u organizaciji FK „Vojvodine” i takmičilo se 17 majstora u pripremanju riblje čorbe. Bačko Petrovo Selo je sedmi put obeležilo „Dan sela“, a kuvao se ovčiji paprikaš u 34 takmičarska kotlića. Najmasovnije je bilo u Bečeju, gde je 54 kulinara kuvalo juneći gulaš povodom manifestacije posvećene Danu novog hleba i Sent Ištvanu. Osim kotlića bilo je i roštilja, tanjirača, pa i jagnje na ražnju.

Opravdane su bile primedbe što je sve u istom danu održano, jer mnogi kulinari nisu mogli, a želeli su, da budu na dva, možda, i tri mesta.

- Redovan sam učesnik lokalnih kulinarskih takmičenja i zaista mi je žao što su se istovremeno organizovale, čak, tri manifestacije. Planirao sam da branim lane osvojeno prvo mesto bačkogradištanskog „Zlatnog kotlića“, ali sam se, ipak, odlučio da ostanem u Bečeju i učestvujem u „gulašijadi“ - rekao nam je vlasnik bečejske ribarnice „Triki“ i vrsni kuvar Dragan Trajković.

U Bačkom Gradištu pobedu za najbolju riblju čorbu i nagradu od 25.000 dinara uzeo je poznati kulinar Sava Trifunović iz Turije. Drugo mesto osvojio je Bečejac Nemanja Tomašević, dok je treći bio meštanin Siniša Popović.

U Bačkom Petrom Selu se sa obale Tise, kod Kišmolske plaže, širio opojni miris ovčijeg paprikaša, koji je dopirao i do barže iz Slovačke koja je u to vreme plovila i sirenom pozdravila učesnike. Izazovu nije mogao da odoli ni predsednik bečejske opštine Dragan Tošić, koji je svečano otvorio manifestaciju i uživao u njenim čarima i masovnosti. Osim takmičara, birka paprikaš kuvali su za posetioce Jožef Vereš, Dušan Gombošev i Ferenc Šivo. U jednom od šest velikih kotlova kuvan je pasulj, i sve je rasprodato.

Janoš Klajner iz Temerina skuvao je, po mišljenju žirija, najukusniji ovčiji paprikaš, meštanin Tibor Silađi i prijatelji su bili drugi, a ekipa „Krumenker mlinovi” iz Bačkog Petrovog Sela osvojila je treće mesto. U serviranju stola pobedila je ekipa Pikado klub „Vilay”. U Bečeju je u petak simbolično osveštan hleb umešen od novog roda pšenice u donjegradskoj katoličkoj crkvi. U subotu se kuvao gulaš ispred prostorija MKD „Petefi Šandor“, koje po tradiciji organizuje manifestacije Dan novog hleba i obeležavanje Sent Ištvana.

- Drago mi je da sam odbranilo lane osvojen pobednički pehar. Tada sam bio u partnerstvu sa Franjom Varga, a ove godine sa Novobečejcem privremeno radno angažovanim u Švajcarskoj Zoltanom  Sanislo - rekao nam je Peter Knezi, kome je ovo već treća pobeda u kuvanju gulaša povodom obeležavanja Sent Ištvana.

„Sentištvanska gulašijada“ je poznata i po tome da organizator, pored tri prvoplasirana tandema, zahvaljujući jakom sponzorskom pulu nagrađuje i ostale učesnike. Pehari za drugo mesto pripali su damama iz Temerina, Jovanki Gomor i Rozaliji Varga, a treće mesto mladim Bečejkama Renati Kovač i Aranki Pišak. Robne nagrade su osvojila tri prvoplasirana i još 43 para.

V. Jankov

 

Projekat „Perom i objektivom kroz Bečej” realizovala je „Panonija media“ u saradnji sa „Dnevnikom“. Stavovi izneti u ovom tekstu nužno ne izražavaju stavove lokalne samouprave, koja sufinansira projekat.

Piše:
Pošaljite komentar