broken clouds
15°C
12.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2163
usd
104.3778
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Крчкало се у котлићу навелико на три феште

21.08.2018. 10:23 10:55
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

БЕЧЕЈ: Ватре су запаљене испод 105 котлића минуле суботе у Бечеју, али на три различита кулинарска надметања.

У Бачком Градишту је десети пут одржан „Златни котлић“ у организацији ФК „Војводине” и такмичило се 17 мајстора у припремању рибље чорбе. Бачко Петрово Село је седми пут обележило „Дан села“, а кувао се овчији паприкаш у 34 такмичарска котлића. Најмасовније је било у Бечеју, где је 54 кулинара кувало јунећи гулаш поводом манифестације посвећене Дану новог хлеба и Сент Иштвану. Осим котлића било је и роштиља, тањирача, па и јагње на ражњу.

Оправдане су биле примедбе што је све у истом дану одржано, јер многи кулинари нису могли, а желели су, да буду на два, можда, и три места.

- Редован сам учесник локалних кулинарских такмичења и заиста ми је жао што су се истовремено организовале, чак, три манифестације. Планирао сам да браним лане освојено прво место бачкоградиштанског „Златног котлића“, али сам се, ипак, одлучио да останем у Бечеју и учествујем у „гулашијади“ - рекао нам је власник бечејске рибарнице „Трики“ и врсни кувар Драган Трајковић.

У Бачком Градишту победу за најбољу рибљу чорбу и награду од 25.000 динара узео је познати кулинар Сава Трифуновић из Турије. Друго место освојио је Бечејац Немања Томашевић, док је трећи био мештанин Синиша Поповић.

У Бачком Петром Селу се са обале Тисе, код Кишмолске плаже, ширио опојни мирис овчијег паприкаша, који је допирао и до барже из Словачке која је у то време пловила и сиреном поздравила учеснике. Изазову није могао да одоли ни председник бечејске општине Драган Тошић, који је свечано отворио манифестацију и уживао у њеним чарима и масовности. Осим такмичара, бирка паприкаш кували су за посетиоце Јожеф Вереш, Душан Гомбошев и Ференц Шиво. У једном од шест великих котлова куван је пасуљ, и све је распродато.

Јанош Клајнер из Темерина скувао је, по мишљењу жирија, најукуснији овчији паприкаш, мештанин Тибор Силађи и пријатељи су били други, а екипа „Круменкер млинови” из Бачког Петровог Села освојила је треће место. У сервирању стола победила је екипа Пикадо клуб „Vilay”. У Бечеју је у петак симболично освештан хлеб умешен од новог рода пшенице у доњеградској католичкој цркви. У суботу се кувао гулаш испред просторија МКД „Петефи Шандор“, које по традицији организује манифестације Дан новог хлеба и обележавање Сент Иштвана.

- Драго ми је да сам одбранило лане освојен победнички пехар. Тада сам био у партнерству са Фрањом Варга, а ове године са Новобечејцем привремено радно ангажованим у Швајцарској Золтаном  Санисло - рекао нам је Петер Кнези, коме је ово већ трећа победа у кувању гулаша поводом обележавања Сент Иштвана.

„Сентиштванска гулашијада“ је позната и по томе да организатор, поред три првопласирана тандема, захваљујући јаком спонзорском пулу награђује и остале учеснике. Пехари за друго место припали су дамама из Темерина, Јованки Гомор и Розалији Варга, а треће место младим Бечејкама Ренати Ковач и Аранки Пишак. Робне награде су освојила три првопласирана и још 43 пара.

В. Јанков

 

Пројекат „Пером и објективом кроз Бечеј” реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

Пише:
Пошаљите коментар