Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srednjoškolski festival nacionalnih kuhinja regiona

13.05.2019. 09:38 09:42
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

SOMBOR: Srednja ekonomska škola je u poslednjih nekoliko godina postala etalon dobrog obrazovanja učenika u sve zahtevnijem i na tržištu rada poželjnijem profilu kuvara.

Pobednici i na međunarodnim takmičenjima, ali i učesnici brojnih prekograničnih projekata, budući kuvari eltinih restorana koji osnovna znanja o gastronomiji stiču u Somboru imali su priliku da budu i domaćini 13. Festivala nacionalnih kuhinja regiona.

Posetioci ove manifestacije su imali priliku da se upoznaju i da okuse jela koja su karakteristična za region Srbije, Mađarske, Hrvatske, ali i tradicionalna jela bunjevačke i rusinske nacionalne manjine. Predstavljena su i jela iz Portugala, koja su nastavnici ugostiteljskog profila ove škole  imali priliku da nauče upravo kroz jedan međunarodni projekat podržan od EU.

Somborsku lokalnu upravu predstavljao je na festivalu gradski većnik za kulturu i obrazovanje Nemanja Sarač, dok je direktorka Ekonomske škole Natalija Katanić dodelila zahvalnice školama, ugostiteljskim objektima i kompanijama sa kojima sarađuju i koji učestvuju na manifestaciji. Zahvalnice su dodeljene i učenicima koji su učestvovali na humanitarnoj akciji obaranja Ginisovog rekorda u pečenju palačinki u Vrbasu. Festival je otvorio bivši direktor Srednje ekonomske škole Sombor Dragomir Miljić, za vreme čijeg mandata se ova ustanova potvrdila ne samo u gastronomiji, već i u učešću u brojnim međunarodnim projektima bez kojih, očigledno, nema ni modernog obrazovanja u Srbiji.

Sam Festival nacionalnih kuhinja regiona prvi put je održan 2007. godine, a nastao je iz projekta prekogranične saradnje Srbija-Mađarska, sa ciljem da se očuvaju tradicionalna jela ovog podneblja i da se ona prilagode savremenim trendovima.

M. Mć

Piše:
Pošaljite komentar