Средњошколски фестивал националних кухиња региона

СОМБОР: Средња економска школа је у последњих неколико година постала еталон доброг образовања ученика у све захтевнијем и на тржишту рада пожељнијем профилу кувара.
д
Фото: Dnevnik.rs

Победници и на међународним такмичењима, али и учесници бројних прекограничних пројеката, будући кувари елтиних ресторана који основна знања о гастрономији стичу у Сомбору имали су прилику да буду и домаћини 13. Фестивала националних кухиња региона.

Посетиоци ове манифестације су имали прилику да се упознају и да окусе јела која су карактеристична за регион Србије, Мађарске, Хрватске, али и традиционална јела буњевачке и русинске националне мањине. Представљена су и јела из Португала, која су наставници угоститељског профила ове школе  имали прилику да науче управо кроз један међународни пројекат подржан од ЕУ.

Сомборску локалну управу представљао је на фестивалу градски већник за културу и образовање Немања Сарач, док је директорка Економске школе Наталија Катанић доделила захвалнице школама, угоститељским објектима и компанијама са којима сарађују и који учествују на манифестацији. Захвалнице су додељене и ученицима који су учествовали на хуманитарној акцији обарања Гинисовог рекорда у печењу палачинки у Врбасу. Фестивал је отворио бивши директор Средње економске школе Сомбор Драгомир Миљић, за време чијег мандата се ова установа потврдила не само у гастрономији, већ и у учешћу у бројним међународним пројектима без којих, очигледно, нема ни модерног образовања у Србији.

Сам Фестивал националних кухиња региона први пут је одржан 2007. године, а настао је из пројекта прекограничне сарадње Србија-Мађарска, са циљем да се очувају традиционална јела овог поднебља и да се она прилагоде савременим трендовима.

М. Мћ

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести