Јелена Пантић: Како бити емоционално интелигентан

Саставни део сваке личности су осећања, било да их показујемо или не. Она нам и помажу, али често и одмажу у нашој свакодневици. Ипак, без њих наш свет не био био тако богат

 и разноврстан, јер емоције су боје које га чине шареноликим. Управо о том важном делу нас самих, о емоцијама разговарамо с Новосађанком Јеленом Пантић, психологом. Упитали смо је шта су то емоције и зашто је важно да имамо знања о њима:
- Емоције су сигнали наше душе. Оне нам поручују да је дошло до неке важне промене у нашем окружењу, оне нам помажу да се лакше оријентишемо у животу. Важно је да имамо сазнања о њима, јер пратећи те сигнале ми се лакше сналазимо у свету. Функција емоција је да нам омогуће да се прилагодимо и преживимо.

Како да их правилно тумачимо и проценимо?

- Интензитет емоције зависи од значаја који ми припишемо некој ситуацији. Некада преценимо или потценимо важност неке ситуације и онда наша емоција не само да није адекватна него нам и смета. Навешћу пример полагања испита, ако студент прецени значај полагања једног испита, па то постане доказ степена интелигенције или вредности његовог бића – то је огроман притисак, па се јавља и велика трема и у том случају ово је неадекватна емоција, која не помаже. С друге стране имамо пример да студент схвата испит као нешто потпуно неважно, па онда није ни мотивисан да га положи, па не учи, што доводи до падања на испиту. Међутим, када се испит правилно вреднује - као важан корак ка постизању циља, студент ће бити довољно мотивисан да учи, али неће осетити да је то питање опстанка, па неће бити блокиран.

Шта је емоционална интелигенција и шта значи бити емоционално интелигентан?

- Емоционална интелигенција је вештина која се учи вежбањем. То је као страни језик, док не почнете да га учите, ви га не разумете, а како га постепено савладавате, све више га и разумете. Тако је и са емоцијама. За емоционалну интелигенцију је битно да се има свест о сопственим емоцијама и емоцијама других људи. Но, морам истаћи да је за емоционалну и социјалну интелигенцију битно сазнање да није пожељно у сваком тренутку показивати сва своја осећања. Сасвим је у реду да ми некад бирамо да не покажемо осећања, али је важно да смо их свесни и да смо свесно одабрали да их не покажемо.

Да ли бисте нам то илустровали?

-Љутња је непријатно осећање, али је неопходно. Оно показује да је нека наша граница угрожена, ако смо правилно протумачили и сасвим је у реду да је покажемо, али ипак је важно да бирамо време и место када ћемо је показати. Пример за то је брачни пар на неком друштвеном догађају где један партнер каже или уради нешто што повреди овог другог. Много је емоционално интелигентније сачекати и не направити сцену, а потом када остану сами из позиције љубави упутити критику или показати љутњу.

Да ли се ова врста интелигенције може развити или повећати и на који начин? Како да научимо да постанемо емоционално интелигентни?

- Ова врста интелигенције има потенцијал да расте. Важна су нам знања – шта значи која емоција, чему она служи итд, али без вежбања не можемо развити ову вештину. Вођење дневника емоција био би добар почетак, да освестимо оно што осећамо. Ако ми знамо да емоција настаје као неко тумачење неке ситуације и да њен интензитет зависи од тога колико је вреднујемо, онда вежбамо на конкретним примерима: данас сам осетила ову емоцију, како сам је протумачила? То је поготово важно у односима с другим људима и јако је корисно проверити да ли смо добро протумачили.

Често наше емоције делимо на позитивне и негативне, али да ли је такво тумачење исправно?

- Много је здравија и кориснија подела на пријатне и непријатне емоције и на адекватне и неадекватне. Пријатне су љубав, срећа, радост, задовољство а непријатне љутња, туга, кривица… Није их пријатно осећати, али и те како нам могу користити. Ако неко сматра да је страх негативна емоција и крене да је потискује, онда ће можда пропустити прилику да се заштити. Ако пак осетимо страх, преиспитамо се да ли смо у опасности и ако нисмо, онда ће наш страх нестати, јер схватамо да нисмо у опасности. С друге стране пријатне емоције нам јачају имуни систем, мозак боље ради, имамо боље односе с људима, али до срећног и задовољног живота нема пречице. Да бисмо дошли до срећног живота ми морамо свакодневно да се срећемо и с непријатним емоцијама, да видимо шта нам оне говоре… Здраво је преиспитати се шта осећамо, позабавити се тиме. Емоције су поруке наше душе, важно је да схватимо шта нам то оне поручују, а не да их потискујемо.

Како да се носимо с непријатним емоцијама?

- И непријатне емоције су саставни део живота и сви их имамо. На пример туга, емоција која нам помаже да преболимо губитак нама неког или нечег важног. Ми морамо себи да дозволимо да тугујемо и мада нас туга успорава, пасивизира, одузима нам енергију, ипак користећи наше ресурсе туговање нам помаже да се адаптирамо, прихватимо губитак и наставимо да живимо. То је фаза која је потребна. Ако прекинемо овај процес, ми нећемо прихватити губитак и то ће нам одвлачити велику енергију. Зато је важно да се бавимо својим емоцијама, да брже и лакше превазиђемо овакве ситације.

Какве су предности људи који имају емоционална знања и вештине? Односно зашто је важно бити емоционално интелигентан?

- Управо зато што се лакше сналазимо у животу и брже превазилазимо непријатне ситуације. Много је лакше ако правилно тумачимо те сигнале које нам шаљу емоције, ако их правилно вреднујемо, јер имамо боље односе са самим собом и другим људима. Јако је тешко живети када у себи имамо тону потиснутих емоција, тада нам много мање енергије остаје за свакодневне задатке. Важно је напоменути да то није као да одете 3 месеца на фитнес или теретану, постигли сте жељен изглед и сад више не морате да радите на себи јер сад живот иде глатко и без проблема. Не, то је процес, та вештина се савлађује целог живота. Емоционална интелигенција нас не штити од проблема, али их олакшава, тако да лакше излазимо на крај са изазовима свакодневног живота.

Марина Јабланов Стојановић
 

Преиспитивање важности

Још један веома важан елемент емоционалне интелигенције је систем вредности. Ако су у нечијем животу љубав и партнерски односи једина вредност, тако да је овај однос даје смисао живота, да је важнији и од живота самог, онда је то огроман улог и зато се дешавају убиства из страсти или самоубиства. Зато је важно, ако имамо такав систем вредности, да га преиспитамо. Ту је важно да особа схвати да она вреди и када није у вези и да вредност те особе не зависи од друге особе – истакла је Јелена Пантић.

Буђење радости

Ужа специјалност Јелене Пантић у области психологије је емоционална интелигенција. Ауторка је књиге „Путовање у средиште срца“ која је ових дана доживела своје треће издање. Емоционална интелигенција је управо и главна тема којом се бави на свом блогу . Новосађани ће имати прилику да је виде и упознају ако дођу у уторак 17. маја у 18. сати у „Радио кафе”, где ће одржати на предавање „Како пробудити радост у себи”.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести