U lokalu „Barrique“ svakog dana druga kuhinja sveta
Iako je gotovo već godinu veoma teško organizovati putovanje i obići željene destinacije, Novosađani, zahvaljujući lokalu „Barrique- wine&food bar”, imaju priliku da i u svom gradu osete drugu kulturu pomoću raznolike i egzotične hrane pet kuhinja sveta.
Pomenuti lokal, koji se nalazi u Njegoševoj 12, od prošle nedelje obogatio je svoju ponudu švedskim stolom koji se razlikuje iz dana u dan, a koji se služi od 13 do 17 časova. Tako sugrađani, kao i gosti našeg grada, ponedeljkom imaju priliku da isprobaju specijalitete azijske kuhinje, utorkom italijanske, sredom španske, četvrtkom grčke, petkom orijentalne, dok je vikend rezervisan za nacionalnu kuhinju.
Vlasnik „Barriquea” Dušan Obradović za „Dnevnik” navodi da su, u želji za stvaranjem nečeg novog i drugačijeg, još pre tri godine došli na ideju povremenog uvođenja švedskog stola, na šta je Novosađanima trebalo vremena da se priviknu. Taj Novosađanin ističe da su na početku praktikovali doručak na bazi švedskog stola, a ponekad i ručak, što je Novosađanima bilo strano jer je on uglavnom, kako kaže, bio moguć samo u nekim hotelima, ali ne i u kafićima i restoranima. Vremenom je takva vrsta skandinavskog obroka postala redovna ponuda „Barriquea”.
– Novosađani su stidljivi i vole da im se sve servira, ali malo-pomalo, stvorili su naviku... sada vole da probaju sve, a vole i da sipaju! – uz smeh naglašava Obradović. – Došli smo na ideju da ljudima ponudimo pet različitih kuhinja sveta i voleli bismo da se naviknu i da znaju da je ovde svakog ponedeljka kineska hrana – ako im se to jede, a drugim danima i italijanska, španska i druga. Osim te mogućnosti, realizujemo i dostavu za švedski sto, iako je svaki dan nešto novo na meniju.
Onaj ko u „Barrique“ svrati ponedeljkom, imaće mogućnost da proba kinesku supu, piletinu s kikirikijem ili u slatko-kiselom sosu, junetinu u hoi sin sosu, nudle s povrćem, zeleni riblji thai kari i mnoge druge specijalitete Azije, dok je utorak rezervisan za italijansku kunjihu. Tada Novosađani uživaju u minestrone čorbi, u nekoliko kombinacija s testom, rižotima s morskim plodovima ili povrćem, njokama, piletini, salatama i sosovima od paradajza, belog luka, majčine dušice ili bosiljka. Brojni prilozi, specijaliteti, salate, supe, sosovi i deserti očekuju goste i danima kada se predstavljaju španska, grčka i orijentalna kuhinja. Dušan Obradović otkriva da je za sada dobar odziv ljudi te da je azijska kuhinja omiljena Novosađanima.
– S obzirom na to da smo i ranije pravili otvorene kuhinje i tematske večeri, uverili smo se u to da je Novosađanima omiljena azijska kuhinja, ljudi vole te ukuse, to im je uvek najzanimljivije – ističe Obradović. – Drago mi je što će neke specijalitete i začine pojedini Novosađani imati priliku da prvi put probaju kod nas. Iako je odziv dobar, problem je što sada nema turista, a pre epidemije ih je iz godine u godinu bilo sve više. Osim toga, sada u svakom kvartu Novog Sada postoji lep lokal u koji im je jednostavnije da odu nego da dolaze tu u centar, ali, dobro, važno je da su ljudi zadovoljni hranom i uslugom.
Za specijalitete srpske kuhinje zaposleni tog lokala s lakoćom pronalaze dobro proverene začine, dok je za delikatese drugih kuhinja, kako navodi Obradović, začine ponekad teško pronaći. Ipak, tu su ruke i znanje glavnog kuvara Aleksandra Bogaroškog, koji je pet godina proveo na brodu, gde je samim tim naučio raznolike recepte svih krajeva sveta.
Dok znatiželjni Novosađani radnim danima isprobavaju egzotične i interesantne specijalitete sveta, tradicionalisti vole da posete „Barrique” vikendom, kada je na repertoaru domaća kuhinja bogata mesom. Tada sve miriše na juneći gulaš, svinjsku butkicu, na ćevape u kajmaku, a prebranac, đuveč, krompir, sosovi i salate dodatno čine sto nacionalne kuhinje lepšim i bogatijim.
K. Ivković Ivandekić