clear sky
16°C
09.06.2025.
Нови Сад
eur
117.1907
usd
102.6009
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У локалу „Barrique“ сваког дана друга кухиња света

08.02.2021. 15:06 15:10
Пише:
Фото: Приватна архива

Иако је готово већ годину веома тешко организовати путовање и обићи жељене дестинације, Новосађани, захваљујући локалу „Barrique- wine&food бар”, имају прилику да и у свом граду осете другу културу помоћу разнолике и егзотичне хране пет кухиња света.

Поменути локал, који се налази у Његошевој 12, од прошле недеље обогатио је своју понуду шведским столом који се разликује из дана у дан, а који се служи од 13 до 17 часова. Тако суграђани, као и гости нашег града, понедељком имају прилику да испробају специјалитете азијске кухиње, уторком италијанске, средом шпанске, четвртком грчке, петком оријенталне, док је викенд резервисан за националну кухињу.

Власник „Barriquea” Душан Обрадовић за „Дневник” наводи да су, у жељи за стварањем нечег новог и другачијег, још пре три године дошли на идеју повременог увођења шведског стола, на шта је Новосађанима требало времена да се привикну. Тај Новосађанин истиче да су на почетку практиковали доручак на бази шведског стола, а понекад и ручак, што је Новосађанима било страно јер је он углавном, како каже, био могућ само у неким хотелима, али не и у кафићима и ресторанима. Временом је таква врста скандинавског оброка постала редовна понуда „Barriquea”.

– Новосађани су стидљиви и воле да им се све сервира, али мало-помало, створили су навику... сада воле да пробају све, а воле и да сипају! – уз смех наглашава Обрадовић. – Дошли смо на идеју да људима понудимо пет различитих кухиња света и волели бисмо да се навикну и да знају да је овде сваког понедељка кинеска храна – ако им се то једе, а другим данима и италијанска, шпанска и друга. Осим те могућности, реализујемо и доставу за шведски сто, иако је сваки дан нешто ново на менију.

Онај ко у „Barrique“ сврати понедељком, имаће могућност да проба кинеску супу, пилетину с кикирикијем или у слатко-киселом сосу, јунетину у хои син сосу, нудле с поврћем, зелени рибљи thai кари и многе друге специјалитете Азије, док је уторак резервисан за италијанску куњиху. Тада Новосађани уживају у минестроне чорби, у неколико комбинација с тестом, рижотима с морским плодовима или поврћем, њокама, пилетини, салатама и сосовима од парадајза, белог лука, мајчине душице или босиљка. Бројни прилози, специјалитети, салате, супе, сосови и десерти очекују госте и данима када се представљају шпанска, грчка и оријентална кухиња. Душан Обрадовић открива да је за сада добар одзив људи те да је азијска кухиња омиљена Новосађанима.

 

Драго ми је што ће неке специјалитете и зачине поједини Новосађани имати прилику да први пут пробају код нас (Душан Обрадовић)

– С обзиром на то да смо и раније правили отворене кухиње и тематске вечери, уверили смо се у то да је Новосађанима омиљена азијска кухиња, људи воле те укусе, то им је увек најзанимљивије – истиче Обрадовић. – Драго ми је што ће неке специјалитете и зачине поједини Новосађани имати прилику да први пут пробају код нас. Иако је одзив добар, проблем је што сада нема туриста, а пре епидемије их је из године у годину било све више. Осим тога, сада у сваком кварту Новог Сада постоји леп локал у који им је једноставније да оду него да долазе ту у центар, али, добро, важно је да су људи задовољни храном и услугом.

За специјалитете српске кухиње запослени тог локала с лакоћом проналазе добро проверене зачине, док је за деликатесе других кухиња, како наводи Обрадовић, зачине понекад тешко пронаћи. Ипак, ту су руке и знање главног кувара Александра Богарошког, који је пет година провео на броду, где је самим тим научио разнолике рецепте свих крајева света.

Док знатижељни Новосађани радним данима испробавају егзотичне и интересантне специјалитете света, традиционалисти воле да посете „Barrique” викендом, када је на репертоару домаћа кухиња богата месом. Тада све мирише на јунећи гулаш, свињску буткицу, на ћевапе у кајмаку, а пребранац, ђувеч, кромпир, сосови и салате додатно чине сто националне кухиње лепшим и богатијим.

        К. Ивковић Ивандекић

Пише:
Пошаљите коментар