Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Najukusnija makovnjača iz Žablja

22.05.2022. 10:01 10:02
Piše:
Foto: Grad Kikinda

Na gastronomskoj manifestaciji „Banatska štrudla“, koju je drugi put organizovalo Etno građansko udruženje „Suvača“ iz Kikinde pod pokroviteljstvom grada,  u konkurenciji su bile štrudle sa makom 24 ekipe iz cele Srbije, a za apsolutnog pobednika proglašena je Zorka Jarčević iz Žablja, dok je druga nagrada pripala makovnjači Udruženja žena iz Žablja. 

- Radi se o masnoj štrudli, a tajne baš i ne postoje. Pravim je tako što koristim jaje, mleko, kvasac, šećer, malo soli, oko 150 grama masti i to je sve. Bavim se proizvodnjom štrudli duže od 20 godina, a pravim i lenje pite, kao i druge proizvode. Svi moji ukućani vole da jedu, a ja volim to da pravim – rekla je apsolutna pobednica  Zorka Jarčević iz Žablja.

Najuspešnijima pehare i diplome uručio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač. On je tom prilikom istakao da će manifestacija sigurno postati tradicionalna, a goste iz nekoliko drugih gradova pozvao da obavezno dođu i naredne godine, uz želju da pozovu što više svojih prijatelja. 

Na manifestaciji su se takmičile članice udruženja žena među kojima je prvo mesto pripalo je Udruženju žena „Livađanke“ iz Aleksandrova.  - Nismo očekivali ovako veliki broj takmičara, ali ni posetilaca. Imamo više od 270 gostiju, od severa do juga, od Niša do Subotice, pa sala više nije imala slobodnih mesta. Veoma smo zadovoljni organizacijom, ali i zacrtanim ciljem koji smo ostvarili, da se štrudla sa makom prikaže na najbolji način, da se setimo naših majki i baka koje su to pravile vrhunski. Na ovaj način nastavljamo da negujemo tu našu lepu tradiciju -  poručila je predsednica Etno građanskog udruženja „Suvača“ Radojka Vujadinov.

M. Mitrović

 

Piše:
Pošaljite komentar