Најукуснија маковњача из Жабља

На гастрономској манифестацији „Банатска штрудла“, коју је други пут организовало Етно грађанско удружење „Сувача“ из Кикинде под покровитељством града,  у конкуренцији су биле штрудле са маком 24 екипе из целе Србије, а за апсолутног победника проглашена је Зорка Јарчевић из Жабља, док је друга награда припала маковњачи Удружења жена из Жабља. 
с
Фото: Град Кикинда

- Ради се о масној штрудли, а тајне баш и не постоје. Правим је тако што користим јаје, млеко, квасац, шећер, мало соли, око 150 грама масти и то је све. Бавим се производњом штрудли дуже од 20 година, а правим и лење пите, као и друге производе. Сви моји укућани воле да једу, а ја волим то да правим – рекла је апсолутна победница  Зорка Јарчевић из Жабља.

Најуспешнијима пехаре и дипломе уручио је градоначелник Кикинде Никола Лукач. Он је том приликом истакао да ће манифестација сигурно постати традиционална, а госте из неколико других градова позвао да обавезно дођу и наредне године, уз жељу да позову што више својих пријатеља. 

На манифестацији су се такмичиле чланице удружења жена међу којима је прво место припало је Удружењу жена „Ливађанке“ из Александрова.  - Нисмо очекивали овако велики број такмичара, али ни посетилаца. Имамо више од 270 гостију, од севера до југа, од Ниша до Суботице, па сала више није имала слободних места. Веома смо задовољни организацијом, али и зацртаним циљем који смо остварили, да се штрудла са маком прикаже на најбољи начин, да се сетимо наших мајки и бака које су то правиле врхунски. На овај начин настављамо да негујемо ту нашу лепу традицију -  поручила је председница Етно грађанског удружења „Сувача“ Радојка Вујадинов.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.3374
Најновије вести