Solite paradajz a da niste znali ovo? POGLEDAJTE SAVET srpskog travara koji može PROMENITI vaš način ishrane (VIDEO)
Paradajz je jedno od najzdravijih sezonskih povrća, naročito u toplim mesecima, kada našem telu treba više tečnosti, minerala i vitamina. Lekari ga često preporučuju, a i tradicionalna medicina ističe njegove koristi.
Ova sočna letnja namirnica bogata je likopenom – snažnim antioksidansom, kao i vitaminima C i K, folatom i velikom količinom kalijuma.
Srpski travar Nebojša Stamenović nedavno je na svom Instagram profilu govorio o jednoj veoma čestoj grešci koju pravimo kada jedemo paradajz.
– Paradajz berem iz svoje bašte, a i začine koje koristim dolaze iz istog mesta. Nikada ga ne solim jer so neutrališe korisni kalijum koji sadrži. Zato uvek biram da ga jedem bez soli – rekao je Nebojša.
Zašto je paradajz važan za zdravlje kostiju?
Ovo crveno povrće nije korisno samo leti – ono doprinosi i očuvanju zdravlja kostiju. Sadrži kalijum i kalcijum koji jačaju koštano tkivo, a posebno se ističe vitamin K koji pomaže sintezu osteokalcina – proteina zaduženog za vezivanje kalcijuma u kostima.
Likopen, prirodni crveni pigment prisutan u paradajzu, dodatno doprinosi zdravlju kostiju i ima važnu ulogu u borbi protiv osteoporoze, naročito kod žena posle 40. godine. Zato se ženama u tom životnom dobu savetuje redovno konzumiranje paradajza.
Dobar saveznik protiv visokog pritiska
Likopen takođe ima pozitivan uticaj na krvni pritisak. Uz to, paradajz je bogat kalijumom, koji pomaže u izbacivanju viška natrijuma iz organizma – što direktno utiče na snižavanje pritiska. S obzirom na to da je nedostatak kalijuma čest uzrok hipertenzije, paradajz može biti odlična podrška osobama koje imaju problema sa pritiskom.
Paradajz i šećer u krvi – prirodni balans
Pored svega navedenog, paradajz je koristan i za osobe koje vode računa o nivou šećera u krvi. Sadrži hrom i vlakna koji pomažu u održavanju stabilnog šećera u organizmu.
Naravno, to ne znači da će paradajz neutralisati posledice loše ishrane – ravnoteža je i dalje ključ svega. Umereno i pametno konzumiranje ovog povrća može vam pomoći da sačuvate zdravlje i osećate se bolje, piše Krstarica.