Солите парадајз а да нисте знали ово? ПОГЛЕДАЈТЕ САВЕТ српског травара који може ПРОМЕНИТИ ваш начин исхране (ВИДЕО)
Парадајз је једно од најздравијих сезонских поврћа, нарочито у топлим месецима, када нашем телу треба више течности, минерала и витамина. Лекари га често препоручују, а и традиционална медицина истиче његове користи.
Ова сочна летња намирница богата је ликопеном – снажним антиоксидансом, као и витаминима Ц и К, фолатом и великом количином калијума.
Српски травар Небојша Стаменовић недавно је на свом Инстаграм профилу говорио о једној веома честој грешци коју правимо када једемо парадајз.
– Парадајз берем из своје баште, а и зачине које користим долазе из истог места. Никада га не солим јер со неутралише корисни калијум који садржи. Зато увек бирам да га једем без соли – рекао је Небојша.
Зашто је парадајз важан за здравље костију?
Ово црвено поврће није корисно само лети – оно доприноси и очувању здравља костију. Садржи калијум и калцијум који јачају коштано ткиво, а посебно се истиче витамин К који помаже синтезу остеокалцина – протеина задуженог за везивање калцијума у костима.
Ликопен, природни црвени пигмент присутан у парадајзу, додатно доприноси здрављу костију и има важну улогу у борби против остеопорозе, нарочито код жена после 40. године. Зато се женама у том животном добу саветује редовно конзумирање парадајза.
Добар савезник против високог притиска
Ликопен такође има позитиван утицај на крвни притисак. Уз то, парадајз је богат калијумом, који помаже у избацивању вишка натријума из организма – што директно утиче на снижавање притиска. С обзиром на то да је недостатак калијума чест узрок хипертензије, парадајз може бити одлична подршка особама које имају проблема са притиском.
Парадајз и шећер у крви – природни баланс
Поред свега наведеног, парадајз је користан и за особе које воде рачуна о нивоу шећера у крви. Садржи хром и влакна који помажу у одржавању стабилног шећера у организму.
Наравно, то не значи да ће парадајз неутралисати последице лоше исхране – равнотежа је и даље кључ свега. Умерено и паметно конзумирање овог поврћа може вам помоћи да сачувате здравље и осећате се боље, пише Крстарица.