NEOBIČAN SLADOLED KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI Italijanska poslastica sa maslinovim uljem ČIST LUKSUZ U SVAKOM ZALOGAJU
Da li ste ikada probali sladoled koji se pravi sa maslinovim uljem? Ako vam zvuči neobično, u pravu ste. Ali baš taj neočekivani sastojak ovom sladoledu daje svilenkastu teksturu, blagu voćnu aromu i osećaj čistog luksuza u svakom zalogaju.
Ovaj desert je postao hit u modernim italijanskim poslastičarnicama, a sada možete da ga napravite i kod kuće. Maslinovo ulje, posebno ekstra devičansko, dodaje dubinu ukusa i savršeno se slaže sa vanilom, medom, pa čak i morskom solju. Sladoled je kremast, osvežavajući i odlično ide uz letnje voće, badem ili par kapi balzamiko sirćeta
Recept: Sladoled sa maslinovim uljem
Sastojci:
400 ml punomasnog mleka
200 ml pavlake za šlag (slatke)
100 g šećera
1 mahuna vanile ili 1 kašičica ekstrakta vanile
4 žumanceta
80 ml kvalitetnog ekstra devičanskog maslinovog ulja
Prstohvat morske soli
Priprema:
U šerpi zagrejte mleko, pavlaku, pola šećera i vanilu, ali ne da provri. Sklonite sa vatre.
U drugoj činiji umutite žumanca sa ostatkom šećera dok ne postanu svetla i penasta.
Uz stalno mešanje dodajte vruću mešavinu u žumanca, malo po malo, da se ne skuvaju.
Vratite sve u šerpu i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne kao engleski krem (ne sme da provri).
Sklonite sa vatre, procedite ako je potrebno i ostavite da se prohladi.
Kada je krem mlak, umešajte maslinovo ulje i prstohvat soli.
Ohladite u frižideru nekoliko sati, zatim zamrznite u mašini za sladoled ili u zamrzivaču uz povremeno mešanje da ne nastanu kristali.
Servirajte uz jagode, maline ili nekoliko kapi gustog balzamiko sirćeta. Za gurmane, posuti malo krupne morske soli preko sladoleda pre služenja.
Ovo je poslastica za one koji vole da probaju nešto novo, a opet rafinirano. Ukusno, lagano i nezaboravno, baš kao leto u Italiji.