НЕОБИЧАН СЛАДОЛЕД КОЈИ ЋЕ ВАС ОДУШЕВИТИ Италијанска посластица са маслиновим уљем ЧИСТ ЛУКСУЗ У СВАКОМ ЗАЛОГАЈУ
Да ли сте икада пробали сладолед који се прави са маслиновим уљем? Ако вам звучи необично, у праву сте. Али баш тај неочекивани састојак овом сладоледу даје свиленкасту текстуру, благу воћну арому и осећај чистог луксуза у сваком залогају.
Овај десерт је постао хит у модерним италијанским посластичарницама, а сада можете да га направите и код куће. Маслиново уље, посебно екстра девичанско, додаје дубину укуса и савршено се слаже са ванилом, медом, па чак и морском сољу. Сладолед је кремаст, освежавајући и одлично иде уз летње воће, бадем или пар капи балзамико сирћета
Рецепт: Сладолед са маслиновим уљем
Састојци:
400 мл пуномасног млека
200 мл павлаке за шлаг (слатке)
100 г шећера
1 махуна ваниле или 1 кашичица екстракта ваниле
4 жуманцета
80 мл квалитетног екстра девичанског маслиновог уља
Прстохват морске соли
Припрема:
У шерпи загрејте млеко, павлаку, пола шећера и ванилу, али не да проври. Склоните са ватре.
У другој чинији умутите жуманца са остатком шећера док не постану светла и пенаста.
Уз стално мешање додајте врућу мешавину у жуманца, мало по мало, да се не скувају.
Вратите све у шерпу и кувајте на лаганој ватри док се не згусне као енглески крем (не сме да проври).
Склоните са ватре, процедите ако је потребно и оставите да се прохлади.
Када је крем млак, умешајте маслиново уље и прстохват соли.
Охладите у фрижидеру неколико сати, затим замрзните у машини за сладолед или у замрзивачу уз повремено мешање да не настану кристали.
Сервирајте уз јагоде, малине или неколико капи густог балзамико сирћета. За гурмане, посути мало крупне морске соли преко сладоледа пре служења.
Ово је посластица за оне који воле да пробају нешто ново, а опет рафинирано. Укусно, лагано и незаборавно, баш као лето у Италији.