UŽIVAJTE U AUTENTIČNOM UKUSU SPASOVDANA Evo recepta za sočnu i hrskavu jagnjetinu
Spasovdan je praznik radosti, vere i okupljanja, a trpeza tog dana mora da bude svečana i bogata. Centralno mesto na njoj, po običaju, zauzima sočna jagnjetina. Bilo da slavite slavu ili samo želite da pripremite ukusan ručak, donosimo vam proveren recept.
Spasovdan je jedna od velikih slava u Srbiji i obeležava se 40 dana posle Uskrsa, u znak Hristovog vaznesenja na nebo. Tradicionalno, za ovaj praznik priprema se jagnjetina kao simbol žrtve, čistote i obnove, jer je jagnje u hrišćanstvu simbol Hrista i nevinosti.
Na selu se nekada na spasovdansko jutro klalo jagnje i pripremalo ispod sača ili u velikim zemljanim loncima, a danas domaćice jagnjetinu uglavnom peku u rerni.
U nastavku donosimo recept za sočnu jagnjetinu, koju možete da pripremite za Spasovdan.
Potrebno je:
- 1,5-2 kg jagnjećeg mesa (najbolje plećka ili but)
- 1 veća glavica crnog luka
- 4-5 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 2 lovorova lista
- grančica svežeg ruzmarina (ili sušeni)
- so i biber po ukusu
- malo maslinovog ulja ili masti
- 200 ml supe ili vode
- krompir za pečenje uz meso (opciono).
Priprema:
Operite meso, posolite ga i pobiberite sa svih strana. Utrljajte sitno seckani beli luk i malo ulja. Ostavite da odstoji najmanje 30 minuta, a može i preko noći u frižideru, da se lepo marinira.
U vatrostalnu posudu stavite seckani crni luk, šargarepu, lovor, ruzmarin i malo ulja. Preko toga položite meso.
Sipajte vodu ili supu u posudu, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 2-2,5 sata, povremeno zalivajući meso sopstvenim sokom.
Pred kraj skinite foliju i pojačajte temperaturu na 220°C da se meso lepo zapeče i dobije hrskavu koricu (još 20-30 minuta). Ako želite, oko mesa možete rasporediti krompir, koji će upiti sokove i dobiti neverovatan ukus.
Jagnjetina je savršena uz mladi krompir, sezonsku salatu i domaći hleb. Poslužite meso dok je toplo, uz čašu vina i uz lepe misli, jer Spasovdan je dan svetlosti i zajedništva.