Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UŽIVAJTE U AUTENTIČNOM UKUSU SPASOVDANA Evo recepta za sočnu i hrskavu jagnjetinu

28.05.2025. 15:26 15:35
Piše:
Izvor:
Žena.rs
јагњетина
Foto: Pixabay

Spasovdan je praznik radosti, vere i okupljanja, a trpeza tog dana mora da bude svečana i bogata. Centralno mesto na njoj, po običaju, zauzima sočna jagnjetina. Bilo da slavite slavu ili samo želite da pripremite ukusan ručak, donosimo vam proveren recept.

Spasovdan je jedna od velikih slava u Srbiji i obeležava se 40 dana posle Uskrsa, u znak Hristovog vaznesenja na nebo. Tradicionalno, za ovaj praznik priprema se jagnjetina kao simbol žrtve, čistote i obnove, jer je jagnje u hrišćanstvu simbol Hrista i nevinosti.

Na selu se nekada na spasovdansko jutro klalo jagnje i pripremalo ispod sača ili u velikim zemljanim loncima, a danas domaćice jagnjetinu uglavnom peku u rerni.

U nastavku donosimo recept za sočnu jagnjetinu, koju možete da pripremite za Spasovdan.

pečenje
Foto: Pixabay

Potrebno je:

  • 1,5-2 kg jagnjećeg mesa (najbolje plećka ili but)
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 4-5 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 lovorova lista
  • grančica svežeg ruzmarina (ili sušeni)
  • so i biber po ukusu
  • malo maslinovog ulja ili masti
  • 200 ml supe ili vode
  • krompir za pečenje uz meso (opciono).

Priprema:

Operite meso, posolite ga i pobiberite sa svih strana. Utrljajte sitno seckani beli luk i malo ulja. Ostavite da odstoji najmanje 30 minuta, a može i preko noći u frižideru, da se lepo marinira.

U vatrostalnu posudu stavite seckani crni luk, šargarepu, lovor, ruzmarin i malo ulja. Preko toga položite meso.

Sipajte vodu ili supu u posudu, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 2-2,5 sata, povremeno zalivajući meso sopstvenim sokom.

Pred kraj skinite foliju i pojačajte temperaturu na 220°C da se meso lepo zapeče i dobije hrskavu koricu (još 20-30 minuta). Ako želite, oko mesa možete rasporediti krompir, koji će upiti sokove i dobiti neverovatan ukus.

Jagnjetina je savršena uz mladi krompir, sezonsku salatu i domaći hleb. Poslužite meso dok je toplo, uz čašu vina i uz lepe misli, jer Spasovdan je dan svetlosti i zajedništva.

Izvor:
Žena.rs
Piše:
Pošaljite komentar