scattered clouds
14°C
30.05.2025.
Нови Сад
eur
117.2225
usd
104.207
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УЖИВАЈТЕ У АУТЕНТИЧНОМ УКУСУ СПАСОВДАНА Ево рецепта за сочну и хрскаву јагњетину

28.05.2025. 15:26 15:35
Пише:
Извор:
Жена.рс
јагњетина
Фото: Pixabay

Спасовдан је празник радости, вере и окупљања, а трпеза тог дана мора да буде свечана и богата. Централно место на њој, по обичају, заузима сочна јагњетина. Било да славите славу или само желите да припремите укусан ручак, доносимо вам проверен рецепт.

Спасовдан је једна од великих слава у Србији и обележава се 40 дана после Ускрса, у знак Христовог вазнесења на небо. Традиционално, за овај празник припрема се јагњетина као симбол жртве, чистоте и обнове, јер је јагње у хришћанству симбол Христа и невиности.

На селу се некада на спасовданско јутро клало јагње и припремало испод сача или у великим земљаним лонцима, а данас домаћице јагњетину углавном пеку у рерни.

У наставку доносимо рецепт за сочну јагњетину, коју можете да припремите за Спасовдан.

pečenje
Фото: Pixabay

Потребно је:

  • 1,5-2 кг јагњећег меса (најбоље плећка или бут)
  • 1 већа главица црног лука
  • 4-5 чена белог лука
  • 2 шаргарепе
  • 2 ловорова листа
  • гранчица свежег рузмарина (или сушени)
  • со и бибер по укусу
  • мало маслиновог уља или масти
  • 200 мл супе или воде
  • кромпир за печење уз месо (опционо).

Припрема:

Оперите месо, посолите га и побиберите са свих страна. Утрљајте ситно сецкани бели лук и мало уља. Оставите да одстоји најмање 30 минута, а може и преко ноћи у фрижидеру, да се лепо маринира.

У ватросталну посуду ставите сецкани црни лук, шаргарепу, ловор, рузмарин и мало уља. Преко тога положите месо.

Сипајте воду или супу у посуду, прекријте алуминијумском фолијом и пеците у рерни загрејаној на 180°Ц око 2-2,5 сата, повремено заливајући месо сопственим соком.

Пред крај скините фолију и појачајте температуру на 220°Ц да се месо лепо запече и добије хрскаву корицу (још 20-30 минута). Ако желите, око меса можете распоредити кромпир, који ће упити сокове и добити невероватан укус.

Јагњетина је савршена уз млади кромпир, сезонску салату и домаћи хлеб. Послужите месо док је топло, уз чашу вина и уз лепе мисли, јер Спасовдан је дан светлости и заједништва.

Извор:
Жена.рс
Пише:
Пошаљите коментар