УЖИВАЈТЕ У АУТЕНТИЧНОМ УКУСУ СПАСОВДАНА Ево рецепта за сочну и хрскаву јагњетину
Спасовдан је празник радости, вере и окупљања, а трпеза тог дана мора да буде свечана и богата. Централно место на њој, по обичају, заузима сочна јагњетина. Било да славите славу или само желите да припремите укусан ручак, доносимо вам проверен рецепт.
Спасовдан је једна од великих слава у Србији и обележава се 40 дана после Ускрса, у знак Христовог вазнесења на небо. Традиционално, за овај празник припрема се јагњетина као симбол жртве, чистоте и обнове, јер је јагње у хришћанству симбол Христа и невиности.
На селу се некада на спасовданско јутро клало јагње и припремало испод сача или у великим земљаним лонцима, а данас домаћице јагњетину углавном пеку у рерни.
У наставку доносимо рецепт за сочну јагњетину, коју можете да припремите за Спасовдан.
Потребно је:
- 1,5-2 кг јагњећег меса (најбоље плећка или бут)
- 1 већа главица црног лука
- 4-5 чена белог лука
- 2 шаргарепе
- 2 ловорова листа
- гранчица свежег рузмарина (или сушени)
- со и бибер по укусу
- мало маслиновог уља или масти
- 200 мл супе или воде
- кромпир за печење уз месо (опционо).
Припрема:
Оперите месо, посолите га и побиберите са свих страна. Утрљајте ситно сецкани бели лук и мало уља. Оставите да одстоји најмање 30 минута, а може и преко ноћи у фрижидеру, да се лепо маринира.
У ватросталну посуду ставите сецкани црни лук, шаргарепу, ловор, рузмарин и мало уља. Преко тога положите месо.
Сипајте воду или супу у посуду, прекријте алуминијумском фолијом и пеците у рерни загрејаној на 180°Ц око 2-2,5 сата, повремено заливајући месо сопственим соком.
Пред крај скините фолију и појачајте температуру на 220°Ц да се месо лепо запече и добије хрскаву корицу (још 20-30 минута). Ако желите, око меса можете распоредити кромпир, који ће упити сокове и добити невероватан укус.
Јагњетина је савршена уз млади кромпир, сезонску салату и домаћи хлеб. Послужите месо док је топло, уз чашу вина и уз лепе мисли, јер Спасовдан је дан светлости и заједништва.