MEKIKE SA KEFIROM Vazdušaste i jednostavne za pripremu
Mekike sa kefirom su mekane, vazdušaste i jednostavne za pripremu, savršen izbor za početak dana.
Sastojci:
1 jaje
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 šolja kefira
2 – 2,5 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
Priprema:
Mekike su omiljeni srpski specijalitet koji nas uvek podseća na detinjstvo i porodična okupljanja. Mekane, vazdušaste i blago hrskave, mekike su savršene za doručak, užinu ili večeru. Ovaj recept trouglaste mekike je jednostavan za pripremu i ne zahteva mnogo sastojaka. Kefir u testu daje posebnu sočnost i laganu kiselkastu notu, koja ih čini još ukusnijim.
Umutite jaje sa solju i šećerom. Dodajte kefir i promešajte. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo. Dodajte suve sastojke u tečne i zamesite meko, glatko testo. Razvucite testo na pobrašnjenoj površini u pravougaonik, debljine oko 0,5 cm. Isecite testo na trouglove. Pržite mekike u dubokom, zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane (oko 2-3 minuta po strani). Vadite na papirni ubrus da upiju višak masnoće. Poslužite tople, same ili sa omiljenim namazom.
Stvar ukusa Mondo.rs