U PONEDELJAK POČINJE PETROVSKI POST Evo šta je dozvoljeno, a šta strogo zabranjeno do Petrovdana
Petrovski ili Apostolski post jedan je od četiri velika godišnja posta u pravoslavnoj crkvi, a ove godine traje od ponedeljka, 16. juna i traje 12. jula, kada se slavi praznik Svetih apostola Petra i Pavla – Petrovdan.
Za razliku od Vaskršnjeg ili Božićnog posta, Petrovski post je pokretan, što znači da njegov početak zavisi od datuma Vaskrsa. Počinje uvek u ponedeljak koji sledi nakon praznika Silaska Svetog Duha (Trojice), i završava se uvek istog datuma, 12. jula po novom kalendaru (29. juna po starom), na sam Petrovdan.
Kakva su pravila u ishrani tokom Petrovskog posta?
Petrovski post se ubraja u blaže postove, ali i dalje zahteva uzdržanje od određenih namirnica:
Ne jede se meso, jaja, niti mlečni proizvodi.
Riba, ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim sredom i petkom, kada se posti na vodi.
Ukoliko neki od velikih praznika padne u sredu ili petak, kao što je slučaj sa Rođenjem Svetog Jovana Krstitelja (7. jul), tada je dozvoljeno jelo na ulju i ribi, bez obzira na dan u nedelji.
Petrovdan (12. jul) je dan kada post završava, ali ako praznik padne u sredu ili petak, tog dana se ne mrsi, već je opet dozvoljena riba, ulje i vino – ne i meso.
Dan uoči Petrovdana (11. jul) je dan strogog posta, odnosno na vodi, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljeno ulje.
Simbolika i duhovni značaj posta
Petrovski post je ustanovljen u čast Svetih apostola Petra i Pavla, kao sećanje na njihov podvig i propoved nakon Silaska Svetog Duha na apostole. Crkva ovim postom podseća vernike na duhovno očišćenje, smirenje i pripremu za veliki praznik koji sledi.
Ovaj post nas podstiče na uzdržanje ne samo u hrani, već i u mislima, rečima i delima. Kao i svaki drugi post, preporučuje se da ga pratimo i molitvom, ispovešću i pričešćem.