NEPRIMETNO, A MOĆNO Ovo voće snižava pritisak i holesterol, ali ga malo ko jede
Osvežavajućeg je, blago slatkog ukusa i veoma je sočno.Najnovija istraživanja su veoma optimistična. Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u Dejvisu otkrili su da redovna konzumacija ovog voća može da donese merljive zdravstvene koristi ženama u postmenopauzi, posebno onima koje se bore sa gojaznošću.
Studija sprovedena na 24 žena starosti od 50 do 70 godina otkrila je da konzumiranje oko 1,5 manga dnevno tokom dve nedelje značajno snižava krvni pritisak i nivo holesterola, ključne markere kardiovaskularnog zdravlja koji mogu da utiču na rizik od razvoja srčanih bolesti.
"Faktori rizika poput visokog krvnog pritiska i nezdravog holesterola su ključni uzroci kardiovaskularnih bolesti. Naša studija pokazuje da čak i kratkoročne promene u ishrani, poput konzumiranja manga svakodnevno, mogu da imaju značajne zdravstvene koristi", objašnjava dr Roberta Holt, koautorka studije.
Učesnici studije su zamoljeni da se uzdrže od jedenja manga pre početka eksperimenta. Zatim su dve nedelje jeli dve porcije manga dnevno, ujutru i uveče. Rezultati su bili obećavajući: krvni pritisak žena u mirovanju je pao samo dva sata nakon što su pojele voće.Posle dve nedelje, ukupni holesterol je opao u proseku za 13, a nivoi lošeg LDL holesterola su se smanjili za isti iznos.
U dodatnoj, manjoj studiji sprovedenoj na šest žena, istraživači su uporedili efekte manga i belog hleba na nivo šećera u krvi. Otkrili su da je nivo šećera u krvi znatno manje porastao nakon konzumiranja manga nego nakon konzumiranja hleba. Štaviše, nivo insulina je takođe povoljnije reagovao na mango, što je dokaz da ovo voće može da podrži zdrav metabolizam.
Iako mango sadrži više prirodnog šećera od mnogih drugih voća, on takođe pruža ključne vitamine i hranljive materije. Upravo ta svojstva ga čine jedinstvenom podrškom za zdravlje srca i metabolizma.
"Žene u postmenopauzi se suočavaju sa značajnim metaboličkim promenama koje mogu da povećaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Naša studija sugeriše da svakodnevna konzumacija manga može da bude jednostavna, ali efikasna strategija za podršku zdravlju u ovoj grupi", naglašava dr Holt.
Iako su rezultati obećavajući, istraživači napominju da je potrebno više istraživanja kako bi se u potpunosti razumeli efekti manga na zdravlje srca i metabolizam. Međutim, već je jasno da bi ovo slatko voće moglo da bude vredan deo ishrane.