clear sky
29°C
18.06.2025.
Нови Сад
eur
117.2107
usd
101.3583
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕПРИМЕТНО, А МОЋНО Ово воће снижава притисак и холестерол, али га мало ко једе

18.06.2025. 10:28 10:57
Пише:
Извор:
Мондо/Дневник
Манго воће
Фото: pixabay.com

Освежавајућег је, благо слатког укуса и веома је сочно.Најновија истраживања су веома оптимистична. Научници са Универзитета Калифорније у Дејвису открили су да редовна конзумација овог воћа може да донесе мерљиве здравствене користи женама у постменопаузи, посебно онима које се боре са гојазношћу.

Студија спроведена на 24 жена старости од 50 до 70 година открила је да конзумирање око 1,5 манга дневно током две недеље значајно снижава крвни притисак и ниво холестерола, кључне маркере кардиоваскуларног здравља који могу да утичу на ризик од развоја срчаних болести.

 

"Фактори ризика попут високог крвног притиска и нездравог холестерола су кључни узроци кардиоваскуларних болести. Наша студија показује да чак и краткорочне промене у исхрани, попут конзумирања манга свакодневно, могу да имају значајне здравствене користи", објашњава др Роберта Холт, коауторка студије.

 

Манго
Фото: pixabay.com

 

Учесници студије су замољени да се уздрже од једења манга пре почетка експеримента. Затим су две недеље јели две порције манга дневно, ујутру и увече. Резултати су били обећавајући: крвни притисак жена у мировању је пао само два сата након што су појеле воће.После две недеље, укупни холестерол је опао у просеку за 13, а нивои лошег ЛДЛ холестерола су се смањили за исти износ.

 

У додатној, мањој студији спроведеној на шест жена, истраживачи су упоредили ефекте манга и белог хлеба на ниво шећера у крви. Открили су да је ниво шећера у крви знатно мање порастао након конзумирања манга него након конзумирања хлеба. Штавише, ниво инсулина је такође повољније реаговао на манго, што је доказ да ово воће може да подржи здрав метаболизам.

 

Манго
Фото: pixabay.com

 

Иако манго садржи више природног шећера од многих других воћа, он такође пружа кључне витамине и хранљиве материје. Управо та својства га чине јединственом подршком за здравље срца и метаболизма.

 

"Жене у постменопаузи се суочавају са значајним метаболичким променама које могу да повећају ризик од кардиоваскуларних болести. Наша студија сугерише да свакодневна конзумација манга може да буде једноставна, али ефикасна стратегија за подршку здрављу у овој групи", наглашава др Холт.

 

Иако су резултати обећавајући, истраживачи напомињу да је потребно више истраживања како би се у потпуности разумели ефекти манга на здравље срца и метаболизам. Међутим, већ је јасно да би ово слатко воће могло да буде вредан део исхране.

Извор:
Мондо/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар