IZGLED MOŽE DA VARA Evo kako da prepoznate zreo i sočan paradajz AKO JE LEP NA OKO NE ZNAČI DA JE UKUSAN
Kupovina paradajza deluje jednostavno - uzmete onaj koji izgleda lepo i to je to.
Međutim, ako ste se ikada vratili kući sa paradajzom koji spolja blista, a iznutra je tvrd, bezukusan ili prezreo, znate da izgled često vara.
Zato je važno naučiti kako da prepoznate onaj pravi - zreo, sočan i pun ukusa.
Evo nekoliko pouzdanih saveta koji će vam pomoći da svaki put odaberete savršen paradajz.
1. Boja mora biti duboka i ravnomerna
Zreo paradajz ima izraženu boju, bez bledih ili zelenih mrlja. Crveni paradajz bi trebalo da bude bogato crven, dok druge sorte (žuti, narandžasti) takođe treba da imaju punu, ujednačenu nijansu. Zeleni tragovi oko peteljke znak su da još nije u potpunosti sazreo.
2. Miris je ključ ukusa
Približite paradajz nosu, naročito deo oko peteljke. Ako ima bogat, karakterističan miris - pomalo zemljan i sladak - na dobrom ste putu. Ako nema nikakav miris, najverovatnije je prerano ubran ili predugo skladišten.
3. Dodir - ni previše tvrd ni previše mekan
Blago pritisnite paradajz vrhovima prstiju. Trebalo bi da je čvrst, ali da blago "popusti" pod pritiskom. Ako je tvrd kao kamen - još nije zreo. Ako je premekan i počinje da se uvlači pod prstima - prezreo je i možda već propada.
4. Peteljka otkriva svežinu
Ako paradajz ima peteljku, obratite pažnju na njen izgled. Zelena i elastična peteljka znak je da je paradajz nedavno ubran. Suva i smežurana peteljka ukazuje na starost ploda.
5. Težina otkriva sočnost
Uzmite paradajz u ruku. Ako deluje teže nego što izgleda, verovatno je pun soka i ukusa. Lagan paradajz može biti suv, šupalj ili nezreo.