ИЗГЛЕД МОЖЕ ДА ВАРА Ево како да препознате зрео и сочан парадајз АКО ЈЕ ЛЕП НА ОКО НЕ ЗНАЧИ ДА ЈЕ УКУСАН
Куповина парадајза делује једноставно - узмете онај који изгледа лепо и то је то.
Међутим, ако сте се икада вратили кући са парадајзом који споља блиста, а изнутра је тврд, безукусан или презрео, знате да изглед често вара.
Зато је важно научити како да препознате онај прави - зрео, сочан и пун укуса.
Ево неколико поузданих савета који ће вам помоћи да сваки пут одаберете савршен парадајз.
1. Боја мора бити дубока и равномерна
Зрео парадајз има изражену боју, без бледих или зелених мрља. Црвени парадајз би требало да буде богато црвен, док друге сорте (жути, наранџасти) такође треба да имају пуну, уједначену нијансу. Зелени трагови око петељке знак су да још није у потпуности сазрео.
2. Мирис је кључ укуса
Приближите парадајз носу, нарочито део око петељке. Ако има богат, карактеристичан мирис - помало земљан и сладак - на добром сте путу. Ако нема никакав мирис, највероватније је прерано убран или предуго складиштен.
3. Додир - ни превише тврд ни превише мекан
Благо притисните парадајз врховима прстију. Требало би да је чврст, али да благо "попусти" под притиском. Ако је тврд као камен - још није зрео. Ако је премекан и почиње да се увлачи под прстима - презрео је и можда већ пропада.
4. Петељка открива свежину
Ако парадајз има петељку, обратите пажњу на њен изглед. Зелена и еластична петељка знак је да је парадајз недавно убран. Сува и смежурана петељка указује на старост плода.
5. Тежина открива сочност
Узмите парадајз у руку. Ако делује теже него што изгледа, вероватно је пун сока и укуса. Лаган парадајз може бити сув, шупаљ или незрео.