Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VIŠE SITNOG – VIŠE BAKŠIŠA Da li ste i vi naseli na ovaj ugostiteljski trik?

26.06.2025. 13:19 13:28
Piše:
Izvor:
Krstarica
bakšiš
Foto: Pexels

Rad u ugostiteljstvu često zahteva visoku izdržljivost i mnogo strpljenja, a konobari u određenim zemljama suočavaju se sa niskim platama, oslanjajući se na napojnice da dopune svoj prihod.

Na primer, u SAD je napojnica uobičajena bez obzira na vrstu usluge, dok se u nekim drugim zemljama očekuje tek nakon izuzetno prijatnog iskustva, piše Miror.

Mnogi radnici u uslužnom sektoru cene napojnicu. Nedavno je španska konobarica Rakel podelila TikTok video na svom profilu „La Hostelera Cabreada“ („Ljuta konobarica“), otkrivajući trik koji koristi da podstakne goste da ostave veću napojnicu – a da oni svesno ne primete.

Rakel savetuje da umesto kovanice od  jednog evra, prilikom vraćanja ostatka novca, ostavite nekoliko manjih novčića. Na ovaj način gosti nerado uzimaju kusur i ostavljaju ceo bakšiš. Iako trik nije uvek uspešan jer neki i dalje uzimaju sve kovanice, Rakel tvrdi da funkcioniše u većini slučajeva.

 

@lahostelera Lo sabias? #hosteleria #propinasgenerosas #camarero #restaurant #risa #humor #shakira #aprendeentiktok #divertido #lahosteleracabreada ♬ El Jefe - Shakira & Fuerza Regida

 

Razni ljudi su se javili u komentarima; jedni priznaju da najčešće ne ostavljaju napojnice, dok drugi kritikuju praksu davanja bakšiša u ugostiteljstvu, smatrajući da plata treba da bude dovoljna. Drugi ističu da kvalitet usluge igra ključnu ulogu u odluci da ostave napojnicu.

Neki korisnici radije plaćaju karticom da bi izbegli sitni novac, a neki komentatori primećuju da gosti već prepoznaju trik i da će oni koji žele da ostave bakšiš to učiniti bez obzira na vrstu bakšiša.

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar