ВИШЕ СИТНОГ – ВИШЕ БАКШИША Да ли сте и ви насели на овај угоститељски трик?
Рад у угоститељству често захтева високу издржљивост и много стрпљења, а конобари у одређеним земљама суочавају се са ниским платама, ослањајући се на напојнице да допуне свој приход.
На пример, у САД је напојница уобичајена без обзира на врсту услуге, док се у неким другим земљама очекује тек након изузетно пријатног искуства, пише Мирор.
Многи радници у услужном сектору цене напојницу. Недавно је шпанска конобарица Ракел поделила ТикТок видео на свом профилу „La Hostelera Cabreada“ („Љута конобарица“), откривајући трик који користи да подстакне госте да оставе већу напојницу – а да они свесно не примете.
Ракел саветује да уместо кованице од једног евра, приликом враћања остатка новца, оставите неколико мањих новчића. На овај начин гости нерадо узимају кусур и остављају цео бакшиш. Иако трик није увек успешан јер неки и даље узимају све кованице, Ракел тврди да функционише у већини случајева.
@lahostelera Lo sabias? #hosteleria #propinasgenerosas #camarero #restaurant #risa #humor #shakira #aprendeentiktok #divertido #lahosteleracabreada ♬ El Jefe - Shakira & Fuerza Regida
Разни људи су се јавили у коментарима; једни признају да најчешће не остављају напојнице, док други критикују праксу давања бакшиша у угоститељству, сматрајући да плата треба да буде довољна. Други истичу да квалитет услуге игра кључну улогу у одлуци да оставе напојницу.
Неки корисници радије плаћају картицом да би избегли ситни новац, а неки коментатори примећују да гости већ препознају трик и да ће они који желе да оставе бакшиш то учинити без обзира на врсту бакшиша.