Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVI LETNJI HIT - POMFRIT OD TIKVICA Brzo i jednostavno se sprema ZDRAVIJI OD KLASIČNE VARIJANTE

02.07.2025. 12:40 12:51
Piše:
Izvor:
Srbija danas
tikvice
Foto: Pixabay.com

Kad ga jednom probate, biće redovan gost na vašem stolu.

Ako tražite zdraviju alternativu klasičnom pomfritu, a da pritom ne žrtvujete ukus i hrskavost – na pravom ste mestu. Tikvice, kraljice letnje pijace, mogu se pretvoriti u savršeno hrskav prilog ili užinu koja osvaja na prvi zalogaj. Pomfrit od tikvica postaje sve popularniji među ljubiteljima povrća, ali i među onima koji paze na liniju.

I dok se klasičan pomfrit prži u dubokom ulju, ova verzija nudi znatno laganiji pristup – tikvice se peku u rerni ili u fritezi na vruć vazduh, uz minimalno ulja, ali maksimalan ukus.

Sastojci:

2 veće tikvice

2 kašike maslinovog ulja

50 g parmezana (po želji)

1 jaje (za paniranu verziju)

3 kašike prezli

1 kašičica belog luka u prahu

So i biber po ukusu

Začini po izboru: origano, bosiljak, dimljena paprika

тиквице
Foto: Freepik.com

Priprema tikvica: Tikvice dobro operite i (po želji) oljuštite. Isecite ih na štapiće debljine poput klasičnog pomfrita. Ostavite ih posoljene u cediljki 15–20 minuta kako bi ispustile višak vode, pa ih obrišite ubrusom.

Paniranje (opciono): Ukoliko želite hrskaviju koricu, uvaljajte štapiće tikvica prvo u umućeno jaje, a zatim u mešavinu prezli, parmezana, belog luka u prahu i začina. Za jednostavniju verziju, samo ih prelijte maslinovim uljem i začinite.

Pečenje u rerni: Rernu zagrejte na 200°C. Tikvice poređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite oko 20–25 minuta, dok ne dobiju zlatnu i hrskavu koricu. Na polovini vremena ih okrenite da se ravnomerno ispeku.

Pomfrit od tikvica savršeno ide uz domaći sos od jogurta i belog luka, grčki tzatziki, humus ili čak ljuti sos za one koji vole pikantniji zalogaj.

Pomfrit od tikvica je pravi letnji hit – jednostavan za pripremu, zdraviji od klasične verzije i idealan kao prilog, užina ili čak lagana večera. Ako ga jednom probate, biće redovan gost na vašem stolu.

Izvor:
Srbija danas
Piše:
Pošaljite komentar