clear sky
21°C
03.07.2025.
Нови Сад
eur
117.164
usd
99.3168
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОВИ ЛЕТЊИ ХИТ - ПОМФРИТ ОД ТИКВИЦА Брзо и једноставно се спрема ЗДРАВИЈИ ОД КЛАСИЧНЕ ВАРИЈАНТЕ

02.07.2025. 12:40 12:51
Пише:
Извор:
Србија данас
tikvice
Фото: Pixabay.com

Кад га једном пробате, биће редован гост на вашем столу.

Ако тражите здравију алтернативу класичном помфриту, а да притом не жртвујете укус и хрскавост – на правом сте месту. Тиквице, краљице летње пијаце, могу се претворити у савршено хрскав прилог или ужину која осваја на први залогај. Помфрит од тиквица постаје све популарнији међу љубитељима поврћа, али и међу онима који пазе на линију.

И док се класичан помфрит пржи у дубоком уљу, ова верзија нуди знатно лаганији приступ – тиквице се пеку у рерни или у фритези на врућ ваздух, уз минимално уља, али максималан укус.

Састојци:

2 веће тиквице

2 кашике маслиновог уља

50 г пармезана (по жељи)

1 јаје (за панирану верзију)

3 кашике презли

1 кашичица белог лука у праху

Со и бибер по укусу

Зачини по избору: оригано, босиљак, димљена паприка

тиквице
Фото: Freepik.com

Припрема тиквица: Тиквице добро оперите и (по жељи) ољуштите. Исеците их на штапиће дебљине попут класичног помфрита. Оставите их посољене у цедиљки 15–20 минута како би испустиле вишак воде, па их обришите убрусом.

Панирање (опционо): Уколико желите хрскавију корицу, уваљајте штапиће тиквица прво у умућено јаје, а затим у мешавину презли, пармезана, белог лука у праху и зачина. За једноставнију верзију, само их прелијте маслиновим уљем и зачините.

Печење у рерни: Рерну загрејте на 200°Ц. Тиквице поређајте на плех обложен папиром за печење. Пеците око 20–25 минута, док не добију златну и хрскаву корицу. На половини времена их окрените да се равномерно испеку.

Помфрит од тиквица савршено иде уз домаћи сос од јогурта и белог лука, грчки тзатзики, хумус или чак љути сос за оне који воле пикантнији залогај.

Помфрит од тиквица је прави летњи хит – једноставан за припрему, здравији од класичне верзије и идеалан као прилог, ужина или чак лагана вечера. Ако га једном пробате, биће редован гост на вашем столу.

Извор:
Србија данас
Пише:
Пошаљите коментар