RECEPT KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI
OTKRIJTE TAJNU “lažne paste” od TIKVICA koja će vam pomoći DA SMRŠATE bez žrtvovanja ukusa i uživanja u svakom zalogaju
Zaboravite makarone i ostalu testeninu – postoji ukusniji i zdraviji način da uživate bez griže savesti! Tikvice sadrže daleko manje kalorija od klasične paste i idealan su izbor tokom leta. Otkrivamo jednostavan recept koji ćete obožavati!
Tikvice imaju vrlo široku primenu u kuhinji i koristimo ih na bezbroj načina. Možete ih koristiti umesto mesa, za pripremu ćufti i pljeskavica, zatim ih možete puniti, pohovati, grilovati, upotrebiti dok mesite proju ili hleb, a sve su popularnije kao sastojak za torte i kolače.
Malo je poznato da tikvice mogu da se iskoriste i kao zamena za testeninu, ukoliko vodite računa o ishrani, kako zbog zdravlja, tako i da biste se rešili viška kilograma.
Tikvice umesto makarona, špageta i ostale testenine
S obzirom na to da 100 g testenine ima 131 kaloriju, a tikvice 16,7, ovo povrće sjajna je alternativa makaronama i špagetama. Uz to ćete uneti obilje vitamina D, A, C, K, B1, B3, B12, B2, folata, odnosno mnogo toga što ne biste dobili ako samo otvorite kesicu testenine i skuvate je u vodi.
Ovo je jedan od omiljenih trikova u ishrani glumice Dženifer Aniston, koja umesto tikvica koristi i plavi patlidžan, a svakako je rezultat fenomenalan ukus, manje unetih kalorija i više hranljivih materija.
– Uzmete tikvicu ili patlidžan, nešto što se "ponaša" kao testenina, pa poređate slojeve različitog sira i ubacite to u rernu – otkrila je glumica jednom prilikom za E! News kako pravi lazanje.
Pasta od tikvica
Mi vam danas predstavljamo najjednostavniji recept za tikvice kao zamenu za testeninu, a vi je možete obogatiti po želji i služiti uz bolonjeze ili neki drugi sos po ukusu. Čak i ako samo narendate sir preko svega, čeka vas fenomenalan i zdrav obrok!
Sastojci:
• 2 velike tikvice
• 1 kašika maslinovog ulja
• 60 ml vode
• so i biber po ukusu
Priprema
1. Oljuštite tikvice i odsecite im krajeve, pa ih isecite na vrlo tanke trake, najbolje ljuštilicom za povrće. Ne koristite najmekaniji, središnji deo sa semenkama, već samo spoljne, čvršće delove tikvica. Potom trake isecite po dužini tanko, tako da podsećaju na testeninu.
2. Zagrejte ulje u tiganju, pa ubacite tikvice i dinstajte oko jedan minut. Potom dodajte vodu i ostavite da se krčka dok ne omekne i voda ne ispari, oko 5-7 minuta.
3. Začinite solju i biberom.