clear sky
24°C
03.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1782
usd
99.3878
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РЕЦЕПТ КОЈИ ЋЕ ВАС ОДУШЕВИТИ

ОТКРИЈТЕ ТАЈНУ “лажне пасте” од ТИКВИЦА која ће вам помоћи ДА СМРШАТЕ без жртвовања укуса и уживања у сваком залогају

03.07.2025. 18:13 18:26
Пише:
Извор:
Glossy
da
Фото: freepik, ilustracija

Заборавите макароне и осталу тестенину – постоји укуснији и здравији начин да уживате без гриже савести! Тиквице садрже далеко мање калорија од класичне пасте и идеалан су избор током лета. Откривамо једноставан рецепт који ћете обожавати!

Тиквице имају врло широку примену у кухињи и користимо их на безброј начина. Можете их користити уместо меса, за припрему ћуфти и пљескавица, затим их можете пунити, поховати, гриловати, употребити док месите проју или хлеб, а све су популарније као састојак за торте и колаче.

Мало је познато да тиквице могу да се искористе и као замена за тестенину, уколико водите рачуна о исхрани, како због здравља, тако и да бисте се решили вишка килограма. 

Тиквице уместо макарона, шпагета и остале тестенине

С обзиром на то да 100 г тестенине има 131 калорију, а тиквице 16,7, ово поврће сјајна је алтернатива макаронама и шпагетама. Уз то ћете унети обиље витамина Д, А, Ц, К, Б1, Б3, Б12, Б2, фолата, односно много тога што не бисте добили ако само отворите кесицу тестенине и скувате је у води.

Ово је један од омиљених трикова у исхрани глумице Џенифер Анистон, која уместо тиквица користи и плави патлиџан, а свакако је резултат феноменалан укус, мање унетих калорија и више хранљивих материја. 

da
Фото: freepik, ilustracija

– Узмете тиквицу или патлиџан, нешто што се "понаша" као тестенина, па поређате слојеве различитог сира и убаците то у рерну – открила је глумица једном приликом за Е! Неwс како прави лазање.

Паста од тиквица

Ми вам данас представљамо најједноставнији рецепт за тиквице као замену за тестенину, а ви је можете обогатити по жељи и служити уз болоњезе или неки други сос по укусу. Чак и ако само нарендате сир преко свега, чека вас феноменалан и здрав оброк!

Састојци: 

• 2 велике тиквице

• 1 кашика маслиновог уља

• 60 мл воде

• со и бибер по укусу

Припрема

1. Ољуштите тиквице и одсеците им крајеве, па их исеците на врло танке траке, најбоље љуштилицом за поврће. Не користите најмеканији, средишњи део са семенкама, већ само спољне, чвршће делове тиквица. Потом траке исеците по дужини танко, тако да подсећају на тестенину.

2. Загрејте уље у тигању, па убаците тиквице и динстајте око један минут. Потом додајте воду и оставите да се крчка док не омекне и вода не испари, око 5-7 минута.

3. Зачините сољу и бибером.

Извор:
Glossy
Пише:
Пошаљите коментар