Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NAPRAVITE SAVRŠEN IZBOR NA PIJACI

DINJA OSVEŽAVA, ALI... Ako ne znate ova TRI KORAKA, možete uništiti sve što je dobro u njoj!

09.07.2025. 19:52 20:05
Piše:
Izvor:
Lepa i srećna/Dnevnik
da
Foto: freepik, ilustracija

Zdrava dinja počinje od pametnog izbora u prodavnici ili na pijaci i pravilne higijene kod kuće.

Dinja je letnje voće koje osvežava, hidrira i prirodno snižava telesnu temperaturu.

Pored toga što je ukusna, dinja je i bogata vitaminima A i C, vlaknima i antioksidansima, ali da biste iz nje izvukli maksimum – važno je da znate kako da je pravilno odaberete, operete i isečete.

Kako izabrati zrelu i zdravu dinju

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je miris. Zrela dinja ima blag, ali prepoznatljiv slatkasti miris, naročito oko mesta gde je bila peteljka. Ako dinja nema nikakav miris, verovatno nije zrela.

Vizuelno, tražite plod sa bež, žućkastom ili krem korom (ne zelenkastom), koja je čvrsta ali ne potpuno tvrda. Blaga elastičnost na dodir, bez mekanih ili tamnih mrlja, dobar je znak. Takođe, dinja bi trebalo da bude teška za svoju veličinu – to znači da sadrži mnogo soka.

da
Foto: freepik, ilustracija

Zašto je važno pravilno prati dinju

Iako koru ne jedemo, važno je da se dinja opere pre sečenja. Bakterije poput salmonele mogu da se zadrže na kori i prilikom sečenja prenesu na jestivi deo ploda. Pre sečenja, operite dinju pod mlazom vode i očetkajte je čistom četkom ili grubom stranom sunđera. Po potrebi možete koristiti i malo sirćeta razblaženog u vodi kao dodatnu meru dezinfekcije. Nakon toga je obrišite čistom krpom ili papirnim ubrusom.

Kako se dinja pravilno seče

           Odsecite vrhove – Odsecite tanki sloj na oba kraja dinje da biste je postavili uspravno i sprečili klizanje.

da
Foto: freepik, ilustracija

           Prepolovite dinju – Koristite veliki, oštar nož i pažljivo je presecite po sredini.

           Izvadite semenke – Kašikom uklonite sve semenke iz sredine ploda.

           Dalje sečenje – Polovine možete seći na četvrtine, a zatim svaku četvrtinu oljuštiti i iseći na kriške ili kocke, u zavisnosti od potrebe.

Ako imate alatku za pravljenje kuglica od voća, možete je koristiti da izdubite dinju u dekorativne loptice – pogodno za voćne salate ili dečije užine.

Kako se čuva dinja 

Sečena dinja treba da se drži u frižideru, u zatvorenoj posudi, a najbolje je pojesti u roku od dva do tri dana. Ukoliko je dinja previše zrela, može se zamrznuti i koristiti kasnije za smutije.

Izvor:
Lepa i srećna/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar