overcast clouds
15°C
09.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1807
usd
100.0433
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НАПРАВИТЕ САВРШЕН ИЗБОР НА ПИЈАЦИ

ДИЊА ОСВЕЖАВА, АЛИ... Ако не знате ова ТРИ КОРАКА, можете уништити све што је добро у њој!

09.07.2025. 19:52 20:05
Пише:
Извор:
Лепа и срећна/Дневник
da
Фото: freepik, ilustracija

Здрава диња почиње од паметног избора у продавници или на пијаци и правилне хигијене код куће.

Диња је летње воће које освежава, хидрира и природно снижава телесну температуру.

Поред тога што је укусна, диња је и богата витаминима А и Ц, влакнима и антиоксидансима, али да бисте из ње извукли максимум – важно је да знате како да је правилно одаберете, оперете и исечете.

Како изабрати зрелу и здраву дињу

Прва ствар на коју треба обратити пажњу је мирис. Зрела диња има благ, али препознатљив слаткасти мирис, нарочито око места где је била петељка. Ако диња нема никакав мирис, вероватно није зрела.

Визуелно, тражите плод са беж, жућкастом или крем кором (не зеленкастом), која је чврста али не потпуно тврда. Блага еластичност на додир, без меканих или тамних мрља, добар је знак. Такође, диња би требало да буде тешка за своју величину – то значи да садржи много сока.

da
Фото: freepik, ilustracija

Зашто је важно правилно прати дињу

Иако кору не једемо, важно је да се диња опере пре сечења. Бактерије попут салмонеле могу да се задрже на кори и приликом сечења пренесу на јестиви део плода. Пре сечења, оперите дињу под млазом воде и очеткајте је чистом четком или грубом страном сунђера. По потреби можете користити и мало сирћета разблаженог у води као додатну меру дезинфекције. Након тога је обришите чистом крпом или папирним убрусом.

Како се диња правилно сече

           Одсеците врхове – Одсеците танки слој на оба краја диње да бисте је поставили усправно и спречили клизање.

da
Фото: freepik, ilustracija

           Преполовите дињу – Користите велики, оштар нож и пажљиво је пресеците по средини.

           Извадите семенке – Кашиком уклоните све семенке из средине плода.

           Даље сечење – Половине можете сећи на четвртине, а затим сваку четвртину ољуштити и исећи на кришке или коцке, у зависности од потребе.

Ако имате алатку за прављење куглица од воћа, можете је користити да издубите дињу у декоративне лоптице – погодно за воћне салате или дечије ужине.

Како се чува диња 

Сечена диња треба да се држи у фрижидеру, у затвореној посуди, а најбоље је појести у року од два до три дана. Уколико је диња превише зрела, може се замрзнути и користити касније за смутије.

Извор:
Лепа и срећна/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар