Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZABORAVITE ŠTA PIŠE U RECEPTU! Profesionalci otkrivaju zašto je SLANI PUTER tajna najboljih kolača

28.07.2025. 19:20 19:28
Piše:
Izvor:
24 sedam/Dnevnik
да

Verovatno i vi spadate među one koji uvek koriste neslani puter za kolače jer većina recepata to i preporučuje.

Ipak, profesionalci imaju nešto drugačije mišljenje. Oni preferiraju slani puter.

Stručnjak za pečenje Čedvik Bojd otkrio je za Real Simple da ga koristi u receptima za biskvite sa grčkim jogurtom i kolač sa kamilicom i kokosom. Justine Doiron, autorka bestselera, koristi ga u svom poznatom receptu za palačinke. Čak je i recept za slani čokoladni prhki keks postao viralan pre nekoliko godina.

Zašto se inače koristi neslani puter?

Nekada se verovalo da proizvođači dodaju so u puter kako bi prikrili eventualne neprijatne ukuse. Pa je važilo pravilo: ako kupujete neslani puter, dobijate bolji kvalitet jer nema šta da maskira nedostatke. Sada, kada je kvalitet putera stabilan, taj razlog više ne važi.

Danas se neslani puter koristi zbog kontrole ukusa, jer nema tačno propisanu količinu soli u slanom puteru (iako je obično oko 1/4 kašičice po štapiću).

да
Foto: freepik, ilustracija

„Ako je puter već slan, teže je odrediti koliko dodatne soli treba u receptu. Sa neslanim puterom počinjemo od nule i možemo precizno podesiti količinu soli,“ objašnjava Šihen.

Argument za slani puter u kolačima

Ipak, zašto toliko zalaganja za slani puter? Seneviratne kaže da je ključ u jednoj reči – ukus.

„Slani puter jednostavno ima bolji ukus. Začinjen je. A zar ne biste radije jeli začinjenu nego bljutavu hranu? Isto kao sa vinom – kažu da kuvate sa onim što biste i pili. To isto važi i za puter.“ Justine Doiron u svojoj knjizi "Justine Cooks" opisuje slani puter kao „osiguranje ukusa“.

Šihen dodaje da mnogi kolači zapravo imaju premalo soli.

„Kod kuće više volim slani puter, ne zato da bi kolači bili slaniji, već da ne budu 'ravnog' ukusa. So ističe druge ukuse – čokoladu, vanilu, voće...“

Dakle, čak i ako recept zahteva neslani puter – slobodno koristite slani. Seneviratne u svojoj knjizi "Bake Smart" kaže: „Količina soli u jednom štapiću slanog putera neće pokvariti ništa. U nekim slučajevima (posebno kod keksa!) zapravo je i bolji izbor.“

Kada slani puter najviše dolazi do izražaja

Seneviratne kaže da je slani puter najefektniji u kolačima gde puter igra ključnu ulogu, recimo u prhkim keksima, kolačima od putera, keksićima sa čokoladom i u štrudlama. Šihen dodaje da je odličan i u testu za pite i podlogama od mrvica keksa.

Na kraju, bez obzira da li koristite slani ili neslani, američki ili evropski puter – biće u redu. Ipak, ako želite da vaši kolači zaista zablistaju, kako kaže Seneviratne:

„Ako hoćete da briljirate u pečenju – koristite slani puter.“

Izvor:
24 sedam/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar