light rain
20°C
29.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1836
usd
99.7562
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗАБОРАВИТЕ ШТА ПИШЕ У РЕЦЕПТУ! Професионалци откривају зашто је СЛАНИ ПУТЕР тајна најбољих колача

28.07.2025. 19:20 19:28
Пише:
Извор:
24 sedam/Дневник
да

Вероватно и ви спадате међу оне који увек користе неслани путер за колаче јер већина рецепата то и препоручује.

Ипак, професионалци имају нешто другачије мишљење. Они преферирају слани путер.

Стручњак за печење Чедвик Бојд открио је за Реал Симпле да га користи у рецептима за бисквите са грчким јогуртом и колач са камилицом и кокосом. Јустине Доирон, ауторка бестселера, користи га у свом познатом рецепту за палачинке. Чак је и рецепт за слани чоколадни прхки кекс постао виралан пре неколико година.

Зашто се иначе користи неслани путер?

Некада се веровало да произвођачи додају со у путер како би прикрили евентуалне непријатне укусе. Па је важило правило: ако купујете неслани путер, добијате бољи квалитет јер нема шта да маскира недостатке. Сада, када је квалитет путера стабилан, тај разлог више не важи.

Данас се неслани путер користи због контроле укуса, јер нема тачно прописану количину соли у сланом путеру (иако је обично око 1/4 кашичице по штапићу).

да
Фото: freepik, ilustracija

„Ако је путер већ слан, теже је одредити колико додатне соли треба у рецепту. Са несланим путером почињемо од нуле и можемо прецизно подесити количину соли,“ објашњава Шихен.

Аргумент за слани путер у колачима

Ипак, зашто толико залагања за слани путер? Сеневиратне каже да је кључ у једној речи – укус.

„Слани путер једноставно има бољи укус. Зачињен је. А зар не бисте радије јели зачињену него бљутаву храну? Исто као са вином – кажу да кувате са оним што бисте и пили. То исто важи и за путер.“ Јустине Доирон у својој књизи "Јустине Цоокс" описује слани путер као „осигурање укуса“.

Шихен додаје да многи колачи заправо имају премало соли.

„Код куће више волим слани путер, не зато да би колачи били сланији, већ да не буду 'равног' укуса. Со истиче друге укусе – чоколаду, ванилу, воће...“

Дакле, чак и ако рецепт захтева неслани путер – слободно користите слани. Сеневиратне у својој књизи "Баке Смарт" каже: „Количина соли у једном штапићу сланог путера неће покварити ништа. У неким случајевима (посебно код кекса!) заправо је и бољи избор.“

Када слани путер највише долази до изражаја

Сеневиратне каже да је слани путер најефектнији у колачима где путер игра кључну улогу, рецимо у прхким кексима, колачима од путера, кексићима са чоколадом и у штрудлама. Шихен додаје да је одличан и у тесту за пите и подлогама од мрвица кекса.

На крају, без обзира да ли користите слани или неслани, амерички или европски путер – биће у реду. Ипак, ако желите да ваши колачи заиста заблистају, како каже Сеневиратне:

„Ако хоћете да бриљирате у печењу – користите слани путер.“

Извор:
24 sedam/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар