Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tri leće kolač sa kremom! PROBAJTE JEDNOM, I PRAVIĆETE GA ČESTO Novi način pravljenja najvoljenije poslastice

29.07.2025. 17:13 17:24
Piše:
Izvor:
24 sedam/Dnevnik
да
Foto: freepik, ilustracija

Sladak, kremast i neverovatno osvežavajući, tri leće kolač je mnogima omiljeni desert. A ova verzija će vas takođe osvojiti na prvi zalogaj!

Mekan i vazdušasta, a natopljen bogatom mešavinom tri vrste mleka, kolač je klasik latinskoameričke kuhinje koji lako možete napraviti kod kuće.

Tres leches ("tri mleka") je idealan desert za proslave i okupljanja jer je najbolja kada odstoji preko noći u frižideru.

I što je najbolje – pravi se bez putera ili ulja, a rezultat je izuzetno sočna poslastica punog ukusa!

Vreme pripreme:

           45 minuta

Sastojci:

Za biskvit:

               120 g brašna (obično pšenično, tip 400)

               1 kašičica praška za pecivo

               Prstohvat soli

               5 jaja, odvojeno belanca i žumanca

               200 g šećera (podeljeno: 50 g za belanca, 150 g za žumanca)

               60 ml mleka (punomasnog)

               1 kašičica ekstrakta vanile

Za preliv od tri mleka:

               1 konzerva kondenzovanog mleka (oko 400 g)

               1 konzerva evaporisanog mleka (oko 400 ml)

               180 ml punomasnog mleka

Za krem:

               500 ml slatke pavlake (ili pavlake za šlag)

               2–3 kašike šećera u prahu (po ukusu)

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Ostavite sa strane.

Odvojite belanca i žumanca u dve činije.

Umutite belanca mikserom na najvećoj brzini dok ne postanu penasta. Postepeno dodajte 50 g šećera i mutite dok ne dobijete čvrst sneg.

U drugoj činiji umutite žumanca sa preostalih 150 g šećera dok ne posvetle i postanu penasta.

U smesu od žumanaca dodajte mleko i ekstrakt vanile, pa kratko umutite.

Dodajte ovu smesu u činiju sa brašnom i lagano sjedinite mikserom.

Na kraju ručno umešajte umućena belanca u dve ture, lagano preklapajući spatulom dok se sve lepo ne sjedini i ne ostane belih tragova.

Sipajte smesu u prethodno podmazan pleh (veličine oko 33×23 cm).

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25–30 minuta, ili dok čačkalica iz sredine ne izađe suva.

Ostavite da se biskvit potpuno ohladi.

Kada se biskvit ohladi, izbušite ga viljuškom svuda po površini.

Pomešajte kondenzovano, evaporisano i obično mleko. Dobro sjedinite.

Polako prelijte ceo biskvit ovom mlečnom smesom. Pokrijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru najmanje jedan sat, idealno preko noći.

Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne dobijete mekan i vazdušast šlag.

Ravnomerno ga nanesite preko ohlađene i mlekom natopljene torte.

Izvor:
24 sedam/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar