light rain
20°C
30.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1862
usd
101.4423
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Три леће колач са кремом! ПРОБАЈТЕ ЈЕДНОМ, И ПРАВИЋЕТЕ ГА ЧЕСТО Нови начин прављења највољеније посластице

29.07.2025. 17:13 17:24
Пише:
Извор:
24 sedam/Дневник
да
Фото: freepik, ilustracija

Сладак, кремаст и невероватно освежавајући, три леће колач је многима омиљени десерт. А ова верзија ће вас такође освојити на први залогај!

Мекан и ваздушаста, а натопљен богатом мешавином три врсте млека, колач је класик латинскоамеричке кухиње који лако можете направити код куће.

Tres leches ("три млека") је идеалан десерт за прославе и окупљања јер је најбоља када одстоји преко ноћи у фрижидеру.

И што је најбоље – прави се без путера или уља, а резултат је изузетно сочна посластица пуног укуса!

Време припреме:

           45 минута

Састојци:

За бисквит:

               120 г брашна (обично пшенично, тип 400)

               1 кашичица прашка за пециво

               Прстохват соли

               5 јаја, одвојено беланца и жуманца

               200 г шећера (подељено: 50 г за беланца, 150 г за жуманца)

               60 мл млека (пуномасног)

               1 кашичица екстракта ваниле

За прелив од три млека:

               1 конзерва кондензованог млека (око 400 г)

               1 конзерва евапорисаног млека (око 400 мл)

               180 мл пуномасног млека

За крем:

               500 мл слатке павлаке (или павлаке за шлаг)

               2–3 кашике шећера у праху (по укусу)

Припрема:

У великој чинији помешајте брашно, прашак за пециво и прстохват соли. Оставите са стране.

Одвојите беланца и жуманца у две чиније.

Умутите беланца миксером на највећој брзини док не постану пенаста. Постепено додајте 50 г шећера и мутите док не добијете чврст снег.

У другој чинији умутите жуманца са преосталих 150 г шећера док не посветле и постану пенаста.

У смесу од жуманаца додајте млеко и екстракт ваниле, па кратко умутите.

Додајте ову смесу у чинију са брашном и лагано сједините миксером.

На крају ручно умешајте умућена беланца у две туре, лагано преклапајући спатулом док се све лепо не сједини и не остане белих трагова.

Сипајте смесу у претходно подмазан плех (величине око 33×23 цм).

Пеците у претходно загрејаној рерни на 175°Ц око 25–30 минута, или док чачкалица из средине не изађе сува.

Оставите да се бисквит потпуно охлади.

Када се бисквит охлади, избушите га виљушком свуда по површини.

Помешајте кондензовано, евапорисано и обично млеко. Добро сједините.

Полако прелијте цео бисквит овом млечном смесом. Покријте фолијом и оставите да одстоји у фрижидеру најмање један сат, идеално преко ноћи.

Умутите слатку павлаку са шећером у праху док не добијете мекан и ваздушаст шлаг.

Равномерно га нанесите преко охлађене и млеком натопљене торте.

Извор:
24 sedam/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар