DA LI JE JOGURT ZDRAV? Evo na šta treba da obratite pažnju
Jogurt je s dobrim razlogom temeljna namirnica u ishrani mnogih.
Obiluje ključnim nutrijentima poput proteina i kalcijuma, a istraživanja potvrđuju da njegova redovna konzumacija donosi brojne zdravstvene prednosti.
One se ogledaju u svemu, jačanja kostiju do podsticanja osećaja sitosti i pomoći pri mršavljenju, piše Health.com.
Povećan unos proteina
Jogurt je odličan izvor proteina, ali neke vrste prednjače. Primera radi, grčki jogurt sadrži gotovo dvostruko više proteina od običnog, što ga čini idealnim izborom za sve koji žele da povećaju unos ovog esencijalnog nutrijenta.
Prehrana bogata proteinima povezuje se s nizom prednosti, uključujući lakše mršavljenje, bolju regulaciju šećera u krvi te poboljšanu gustinu kostiju.
"Jogurt je izvor visokokvalitetnih proteina, a neki jogurti mogu imati čak 18 grama zasitnih proteina po porciji, što ga čini čvrstim izborom za doručak ili međuobrok", ističe dijetetičarka Amanda Sosida.
Zdravija probava i crevni mikrobiom
"Svakodnevna konzumacija jogurta poboljšava zdravlje creva opskrbljujući probioticima koji pomažu da se uravnoteži vaš mikrobiom", pojasnila je dijetetičarka Kimberli Rouz-Fransis.
Izvrstan je izvor probiotika, živih mikroorganizama koji pozitivno utiču na ravnotežu bakterija u probavnom sistemu. Hrana bogata probioticima podstiče rast korisnih bakterija u crevima, a studije pokazuju da redovna konzumacija jogurta može da poboljša raznolikost crevnih bakterija, što je ključan znak zdravog probavnog sistema.
Više kalcijuma za čvršće kosti
"Jogurt isporučuje nekoliko hranjivih materija za izgradnju kostiju u jednom pakovanju", napominje Sosida.
Osim proteina, jogurt osigurava fosfor i kalcijum, koji su neophodni za zdravlje kostiju. Posebno je bogat kalcijumom, na primer porcija od oko 200 grama nemasnog grčkog jogurta sadrži 230 miligrama kalcijuma, što zadovoljava 18 odsto preporučenog dnevnog unosa.
Kalcijum je mineral ključan za strukturu kostiju i zubi, ali i za važne fizičke funkcije poput rada nerava i mišića.
Bolja regulacija šećera u krvi
Zahvaljujući visokom udelu proteina i probioticima, jogurt može da pomogne u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Proteini usporavaju probavu, čime se sprječavaju nagli skokovi šećera nakon obroka, dok probiotici mogu da poboljšaju osetljivost na insulin.
Rouz-Fransis ističe da je jogurt "nedavno odobren za zdravstvenu tvrdnju koja navodi da konzumiranje 2 šoljice dnevno može da pomogne u smanjenju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2".
Istraživanja potvrđuju da redovna konzumacija jogurta, kao deo uravnotežene ishrane, može da smanji rizik od ove bolesti, a može da pomogne i u smanjenju nivoa hemoglobina A1c (HbA1c), dugoročnog pokazatelja kontrole šećera.
Podstiče osećaj sitosti i pomaže pri mršavljenju
Odabir jogurta s visokim udelom proteina, poput grčkog jogurta ili islandskog skyra, može da vam pomogne da se duže osećate siti, što je odličan saveznik u procesu mršavljenja. Proteini usporavaju probavu i podstiču oslobađanje hormona sitosti.
Upravo zbog toga, zasitna hrana poput jogurta može učinkovito da pomogne u smanjenju masnog tkiva. Istraživanja čak pokazuju da su osobe koje redovno jedu jogurt manje sklone prekomernoj telesnoj težini ili gojaznosti.
Smanjen rizik od preloma
"Jogurt je bogat hranjivim materijama, poput proteina i kalcijuma koji su ključni za održavanje jakih kostiju", rekla je za Health Mišel Rutenstajn, registrovana dijetetičarka.
Redovna konzumacija jogurta može da poboljša mineralnu gustoću kostiju i smanji rizik od preloma.
"Konzumiranje hrane bogate proteinima i kalcijumom, poput jogurta, povezano je s većom mineralnom gustoćom kostiju, posebno u područjima poput kuka, a takođe može pomoći u smanjenju rizika od preloma kuka", dodaje Rutenstajn. Pregled devet studija iz 2020. godine pokazao je da su žene u postmenopauzi koje su redovno jele jogurt imale manji rizik od preloma kuka.
Pozitivan uticaj na zdravlje srca
Konzumacija jogurta može da pomogne u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, poput srčanog i moždanog udara, posebno kod osoba s visokim krvnim pritiskom.
"Probiotici i hranjive materije, poput kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, koji se nalaze u jogurtu, zajedno deluju na pomoć u regulaciji krvnog pritiska i podržavanju srčane funkcije", objasnila je Rutenstajn.
Na šta treba pripaziti?
Iako je jogurt zdrav izbor, važno je obratiti pažnju na dodant šećer. Mnogi voćni i aromatizovani jogurti sadrže značajne količine dodatog šećera, čija prekomerna konzumacija može da poveća rizik od bolesti poput masne jetre i srčanih oboljenja.
Takođe, osobe s intolerancijom na laktozu mogu da osete simptome poput nadutosti i probavnih smetnji. Iako jogurt sadrži manje laktoze od mleka, u tom slučaju preporučuje se odabir jogurta bez laktoze ili ceđenih jogurta poput grčkog, koji sadrže manje laktoze.
Jogurt je hranjiva namirnica koja može biti zasitan i zdrav doručak ili međuobrok. Njegov impresivan nutritivni profil može podstaći osećaj sitosti, podržati zdravlje kostiju i srca, pomoći u regulaciji šećera u krvi te osigurati unos važnih nutrijenata poput proteina i kalcijuma.