BILJNA JAJA KAO ZAMENA ZA PRAVA? Nutricionistkinja otkriva da li je to zdrav izbor ili ČISTA HEMIJA
Biljno jaje navodno ima nutritivne vrednosti kao i kokošije jaje, a nutricionistkinja Branka Mirković otkrila je da li možemo da ga jedemo.
Da li znate da se na tržištu pojavilo tzv. biljno jaje? Navodno ima sve nutritivne vrednosti kao i kokošije jaje, izgleda isto i možete da ga pripremite na različite načine. Nutricionistkinja Branka Mirković i Nikola Vejnović, koji je za deset dana pojeo 300 jaja gostovali su u emisiji "150 minuta" na Prvoj i otkrili da li bi biljna jaja trebalo da uključimo u ishranu.
"Mislim da su generalno jaja najsuperiornija namirnica koja postoji u prirodi. To je nešto što je najbolje. Ja sam radio dva eksperimenta koja su vezana za jaja. Jedan je 300 jaja za 10 dana, a radio sam još jedan gde sam 7 dana jeo samo dva jajeta dnevno i ništa više", rekao je Nikola.
Nutricionistkinja Branka Mirković je istakla da se potpuno slaže.
"Najsuperiornija namirnica su jaja, nepravedno osuđena i prognana. Slažem se. Ja ne volim baš jaja, ali gledam da pojedem dva jaja dnevno, do tri, zato što znam da moram. Bez jaja nema uopšte života. Da vam kažem, kada ljudi imaju jako velike zdravstvene tegobe, pogotovo sa digestivnim traktom, posle vrlo složenih operacija, prvo što možete da unesete je jaje. To je kompletna namirnica", rekla je nutricionistkinja.
Nikola je eksperiment sproveo zbog povrede.
"Odmah da vam kažem zašto sam to radio. Ja sam tada imao jednu povredu koja je bila vezana za pucanje mišića koji nije hteo da zaraste tada. I onda sam, istražujući, pronašao da je jedan od načina koji će da poboljša regeneraciju tkiva, da pojedem jako veliku količinu jaja. I kad sam odradio to, tek mi se tad spojilo tkivo. Jeo sam sve, i žumance i belance", rekao je Nikola.
Nutricionistkinja Branka je istakla da je žumance bolje.
"To je bilo jedno pogrešno istraživanje pre dosta godina u Americi, gde su naveli kardiovaskularne bolesti zbog jaja i to je čista jedna propaganda bila, jaja su osuđena. Jaja su vrlo jeftina namirnica, jako kvalitetna, dostupna svuda, lako se pripremaju, stvaraju visok osećaj sitosti. Onda je trebalo prodati i ove druge stvari, muslije i ostalo, pa su jaja osuđena. Tako isto imate i sa spanaćem. Znate, jedan je bio greška, pa su smatrali da spanać pravi gvožđe. Ne, ne pravi, ni cvekla ne pravi gvožđe, samo proteini životinjskog porekla. Ni kopriva, to su biljni proteini", rekla je nutricionistkinja i dodala da ništa ne može da menja meso.
"Postoje oni koji iz nekih zdravstvenih razloga ne mogu da jedu meso. Ja sam za balans, a šta to znači? Čovek bi trebalo da unese 50 odsto proteina životinjskog porekla, 50 odsto biljnog, ali tu imamo odličnu zamenu, imamo pasulj. Ta veštačka jaja se prave od pasulja, od soje. Da vam kažem nešto, pojedite pasulj ovako. Što mora da liči na jaja?", rekla je Branka.
"Biljna jaja? Nema potrebe"
Nutricionistkinja je savetovala da jedemo jaja na koja smo navikli.
"Bolje jesti original. Slažem se ja, razmišljaju o veganima... Čovek jeste vezan za hranu, ali za proteine životinjskog porekla. Naravno treba da jede i ove, ali nikako da bude zamena, ako nikome ne smeta to. Ja pitam koji su razlozi što neko ne jede to. Ako je neko vegan ili postoje neki verski razlozi, ok, ali ako neko misli da može da pravi kompenzaciju ili da će da oslabi zato što jede ta jaja, ne.
To je čista hemija. Evo sad imate ove sireve koji su kao posni sirevi, a koji se isto prave od parenog testa. Znači, tu imate toliko hemije da to liči na jogurt. Da bi se to postiglo, potrebno je mnogo hemije, boje veštačke, emulgatora, konzervansa, aditiva", istakla je Branka Mirković.
(mondo.rs)